U bent hier
Waterbeheer in Gistel onder druk door spanningen tussen provincie en polderbestuur
West-Vlaanderen / Gistel - In januari stond een nooit geziene oppervlakte aan weilanden en akkerlanden onder water in Gistel. De uitzonderlijke regenval lag uiteraard aan de basis maar tegelijk kwam ook een dispuut tussen het bestuur van de Middenkustpolder en de provincie bovendrijven. Provincieraadslid Wim Aernoudt roept bevoegd gedeputeerde Naeyaert in de provincieraad op om oplossingen te zoeken en samen te werken.
“Het water dat in Gistel uit de lucht valt wordt onder andere via verschillende pompstations in de Moerdijkvaart gepompt. Dit water wordt via het kanaal Plassendale-Nieuwpoort naar de zee gevoerd. Die pompen worden ingezet op basis van peilafspraken tussen het polderbestuur en de provincie. De provincie wil deze afspraken herzien maar slaagt er niet in om met het polderbestuur tot overeenstemming te komen. In afwachting weigert de provincie alvast om één van de pompen van het polderbestuur te herstellen”, steekt raadslid Wim Aernoudt van wal.
De provincie beheert de Moerdijkvaart en daar knelt volgens gedeputeerde Naeyaert het schoentje. Deze vaart krijgt ook water te verwerken uit hoger gelegen gemeenten zoals Ichtegem en Koekelare. De provincie meent de toevoer vanuit Gistel zelf naar deze Moerdijkvaart te moeten beperken omdat deze het debiet niet meer kan verwerken. De prioriteit bij de provincie gaat naar het beschermen van huizen. Op dit moment is risico op meer water op de akkers en weilanden onvermijdelijk.
“Tegelijk werkt de provincie aan een oplossing om het grondgebied van Zevekote af te koppelen van deze Moerdijkvaart. Er wordt gewerkt aan een alternatieve afwatering richting de haven van Oostende. Hiervoor zijn bijkomende investeringen nodig. Maar ook over dit alternatief is het polderbestuur kritisch”, aldus raadslid Aernoudt.
In afwachting van een akkoord gaat het zo ver dat de provincie weigert het pompstation op het Groot Geleed te herstellen zodat het op z’n volle capaciteit kan werken. Raadslid Wim Aernoudt dringt aan op snel overleg en overeenstemming tussen alle betrokken partijen maar onderschrijft tegelijk dat woningen en gebouwen prioritair ontzien moeten worden.
Raadslid Wim Aernoudt bij het pompstation Groot Geleed te Gistel.