Minister Zuhal Demir bezoekt de Westhoek: Overleg met de Westkustpolder & bezoek landbouwbedrijf in Langemark in kader van stikstofakkoord

Op 19 maart 2022, over deze onderwerpen: Landbouw, Milieu en klimaat

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir heeft op zaterdag 19 maart de Westhoek bezocht. In de voormiddag had ze eerst een overlegvergadering met een delegatie van de Westkustpolder en de Zuidijzerpolder in Alveringem. Onder andere de burgemeesters en schepenen van Alveringem en Lo-Reninge namen deel aan het overlegmoment.

Schepen Johan Matthys uit Lo-Reninge en tevens dijkgraaf van de Westkustpolder leidde de vergadering. De Westkustpolder ligt in het uiterste noordwesten van Vlaanderen en behoort tot het IJzerbekken. Ze grenst in het noorden aan de kuststreek van De Panne tot Nieuwpoort. De IJzer vormt de natuurlijke afbakening in het oosten/zuidoosten. De Westkustpolder beheert een oppervlakte van 28.500 hectare. Frank De Poortere, dijkgraaf van de Zuidijzerpolder, nam eveneens deel aan de vergadering. Er werden bekommernissen en suggesties meegegeven over de algemene werking van de polderbesturen in Vlaanderen.

Na de overlegvergadering werd er gefietst vanuit Lampernisse waarbij dijkgraaf Johan Matthys deskundige uitleg gaf over onder andere de pompen werkzaam in de Westkustpolder. De IJzertoren konden de fietsers in de verte zien liggen.

In de namiddag ging minister Demir naar de boerderij van Joeri Demonie, landbouwer en voorzitter van N-VA Langemark. De minister kreeg eerst een rondleiding op het bedrijf. Daarna ging ze in gesprek met landbouwers over de nieuwe stikstofregeling. Dit was een organisatie van het arrondissementeel bestuur van Ieper onder leiding van arrondissementeel voorzitter Koen Descheemaeker uit Zonnebeke.

Langemarks burgemeester Dominique Cool en minister Demir stonden zij aan zij om de bekomernissen van veelal jonge landbouwers ter harte te nemen. Er volgt ook nog een online overlegmoment tussen landbouwers en het kabinet over het stikstofakkoord in de week van 21 maart 2022.

Provincieraadsleden Luc Coupillie uit Diksmuide en Wim Aernoudt uit Gistel waren de hele dag aanwezig. Zij volgen de werking van de polderbesturen en het stikstofakkoord met gevolgen voor West-Vlaanderen op vanuit de West-Vlaamse provincieraad. 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is