West-Vlaamse Steun aan Europacollege blijft ondanks onbegrijpelijk gedrag

Op 22 december 2020, over deze onderwerpen: Coronacrisis, Efficiënte overheid, Financiën en begroting, Onderwijs, Veiligheid

West-Vlaanderen / Brugge – Het Europacollege in Brugge krijgt jaarlijks bijna 100.000 euro subsidies van de provincie West-Vlaanderen. Omdat de coronamaatregelen op veel momenten niet gerespecteerd worden door de studenten, vraagt de provinciale N-VA de opschorting van deze jaarlijkse subsidie. “De studenten zijn hardleers en ook de directie heeft te weinig vat op hen. Op deze manier is de Provincie indirect sponsor van de lockdownfeestjes. Dit kan niet. Deze middelen kunnen beter ingezet worden voor het corona relanceplan,” aldus provincieraadslid Luc Coupillie uit Diksmuide.

Het Europacollege in Brugge is een onafhankelijk universitair instituut dat verschillende Masters (postgraduaat) in gespecialiseerde Europese studies aanbiedt. Op de campus Brugge verkrijgen studenten uit ongeveer 50 landen ieder jaar de titel Master in Europese Studies. De gemiddelde leeftijd is er 25 jaar.

Dit instituut kwam de afgelopen maanden in een slecht daglicht te staan. Sinds september moest de politie maar liefst 14 keer tussenbeide komen omdat de coronamaatregelen niet gerespecteerd werden. In het totaal schreef de politie al 35 processen-verbaal uit, vooral voor studenten, maar ook twee voor het Europacollege zelf. Intussen wordt het Europacollege smalend 'het feestpaleis van Brugge' genoemd. De studenten die de coronamaatregelen nu vrolijk aan hun laars lappen, vormen nochtans de toekomstige Europese elite.

Ieder jaar steunt de provincie West-Vlaanderen het Europacollege met een nominale subsidie van 84.370 euro. “Op deze manier is de Provincie indirect sponsor van de lockdownfeestjes”, meent Luc Coupillie (provincieraadslid N-VA). In de provincieraad van 17 december vroeg hij dan ook aan de deputatie om de subsidie wegens inbreuk op de overeenkomst op te schorten en dit bedrag in te zetten in het corona relanceplan.

Bevoegd gedeputeerde Jean de Bethune wou daar geenszins op in gaan.

“Onbegrijpelijk”, vindt Coupillie. “In november deed ik het voorstel om de provinciale bedrijvenbelasting voor de door corona getroffen bedrijven op te schorten. Ook hier kreeg ik van de deputatie een ‘njet’. Zelfs de Open VLD die in een nationale communiqué alle lokale bedrijvenbelastingen afzweert, vond dat de provincie West-Vlaanderen het recht heeft deze belastingen te innen. Weeral onbegrijpelijk! De West-Vlaamse ondernemer die omwille van corona 5 maand niet heeft kunnen werken en toch zijn West-Vlaamse bedrijvenbelasting heeft moeten betalen, ziet nu zijn onaanvaardbare bijdrage indirect opgaan in dit onverantwoord feestgedruis. Of samengevat, de getroffene van corona betaalt voor de corona uitspattingen van een ander. Nog maar eens onbegrijpelijk!”, besluit raadslid Luc Coupillie.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is