Voorlopig slechts 140.667 West-Vlamingen aangesloten op BE-Alert

Op 14 maart 2024, over deze onderwerpen: Communicatie, Veiligheid

West-Vlaanderen – Begin maart waren er 140.667 West-Vlamingen aangesloten op BE-Alert, het waarschuwingssysteem bij noodsituaties. Dat leert provincieraadslid Johan De Poorter (N-VA) uit het antwoord op een schriftelijke vraag aan gouverneur Carl Decaluwé (CD&V). “Via BE-Alert kunnen de provincie en de gemeenten hun inwoners via mail, sms of een gesproken boodschap op de hoogte brengen van noodsituaties. Uit de cijfers blijkt dat  amper 12 %  van de West-Vlamingen aangesloten is op het systeem. Dat is veel te weinig en daarom roepen we de gouverneur en de gemeentebesturen in West-Vlaanderen op om een nieuwe sensibiliseringscampagne op te starten”, verduidelijkt De Poorter.

In 2023 werd via BE-Alerte 12 alarmeringscampagnes en 9 waakzaamheidscampagnes gelanceerd. Bijna de helft van de gemeenten nam vorig jaar ook deel aan de nationale testdag BE-Alert.  Intussen zijn ook 63 van de 64 West-Vlaamse gemeenten aangesloten op BE-Alert. Enkel Alveringem blijft achterwege.

“Nochtans valt de eenmalige activeringskost van 200 euro en een jaarlijkse abonnementskost van 788,88 euro voor een gemeente in het niet in vergelijking met de potentiële veiligheidsvoordelen. Hopelijk volgt dus straks ook Alveringem en is er in onze provincie een dekking van 100 procent. Daarnaast moet een informatie- en sensibiliseringscampagne van zowel de provincie als de gemeentebesturen West-Vlamingen er voor zorgen dat meer West-Vlamingen zich aansluiten op BE-Alert”, stelt Johan De Poorter.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is