Ook Frankrijk moet meer doen om waterellende in de Westhoek te voorkomen

Op 23 november 2023, over deze onderwerpen: Gebiedsgerichte werking, Integraal waterbeleid, Milieu en klimaat

West-Vlaanderen / De Westhoek - Provincieraadslid Luc Coupillie uit Diksmuide heeft tijdens de provincieraad een pleidooi gehouden om nog meer grensoverschrijdend samen te werken met Frankrijk om wateroverlast in de Westhoek in de toekomst te voorkomen.

Wateroverlast is een problematiek die grensoverschrijdend moet worden aangepakt. Het IJzerbekken ligt voor een derde op Franse bodem en ook de overtollige neerslag van daar moet uiteindelijk in Nieuwpoort geraken. “Of wat baten ingerichte bufferbekkens of natuurlijke waterbekkens op Vlaamse bodem als er een watersnelweg vanuit Le Nord in een minimum van tijd alle ruimtes heeft gevuld? Of hoe hoog moet een dijk gebouwd worden in het Blankaartgebied om ook nog het Franse water te trotseren?” vraagt provincieraadslid Luc Coupillie zich luidop af.

“De afstemming met onze zuiderburen moet beter. Het is nu ieder voor zich. Frankrijk heeft weinig redenen om hier te investeren in overstromingsmaatregelen. Toch is er in het recente verleden  één en ander met Frankrijk kunnen gerealiseerd worden en met name het Mageteaux project”, aldus Luc Coupillie.

Het project Mageteaux heeft het mogelijk gemaakt om water van het kanaal Nieuwpoort – Duinkerke af te voeren richting Frankrijk. Daar wordt het via een schuifconstructie naar het Canal Exutoire geleid om uiteindelijk in Duinkerke in zee geloosd te worden. Dit project werd recent afgewerkt en heeft samen met de bouw van een noodpompgemaal op de Speievaart 2,5 miljoen euro gekost.

Provincieraadslid Luc Coupillie besluit: “Deze investering heeft blijkbaar gewerkt in deze crisis. De provinciale dienst waterlopen zal later meer detail kunnen geven van het aantal kubiek water dat Nieuwpoort daardoor niet heeft moeten slikken. In die zin zou er nu ook dringend overleg moeten zijn met onze Franse zuiderburen over inrichtingen in de bovenloop van de IJzer. We hebben deze vraag dan ook overgemaakt aan de Taskforce van de Vlaamse Regering.”

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is