Nog te weinig West-Vlamingen aangesloten bij BE-Alert

Op 4 februari 2021, over deze onderwerpen: Communicatie, Veiligheid

West-Vlaanderen – In onze provincie zijn er nog 3 gemeenten niet aangesloten op BE-Alert. Dit is een verbetering: In 2020 stond de teller nog op 5. Dat meldt West-Vlaams provincieraadslid Johan De Poorter  (N-VA) die de cijfers opvroeg bij de Gouverneur. “Het gaat hierbij om de gemeenten Ingelmunster, Alveringem en Moorslede. Ruislede en Oostrozebeke hebben zich ondertussen aangesloten,” aldus De Poorter. Tenslotte zijn er 121.732 West-Vlaamse adressen opgenomen in BE-Alert op dit moment. Dit is 1/5de van de West-Vlaamse huishoudens. “Dit kan beter. Een nieuwe informatiecampagne dringt zich op bij onze inwoners.”

Gaan voor 100 % BE-Alert proof

“Het positieve nieuws is dat er 61 van de 64 West-Vlaamse gemeentes zich hebben aangesloten. De gouverneur heeft al meermaals geprobeerd om de burgemeesters te overtuigen van het nut van BE-Alert. Het blijft echter een gemeentelijke beslissing om te nemen. De kost wordt gedragen door de gemeentes,” aldus provincieraadslid Johan De Poorter.

Steden en gemeenten die BE-Alert ondertekenden, hebben net zoals de provinciegouverneur de mogelijkheid om iedereen die in de buurt van een incident is te verwittigen via sms. “Het blijft belangrijk dat iedere West-Vlaamse gemeente is aangesloten, dit ook in kader van een mogelijke provinciale ramp wat hopelijk niet zal gebeuren,” verduidelijkt provincieraadslid Johan De Poorter uit Meulebeke.

In 2020 heeft BE-Alert 8 keer in onze provincie zijn nut bewezen. Dit omwille van verschillende omstandigheden. 

Hieronder een overzicht van de interventies:

Tabel interventies 2020
Datum Noodsituatie Gemeente/stad

5 juni 2020

Loodsbrand Sint-Elooiswinkel
10 juni 2020 Brand Ooigemstraat Wielsbeke
18 juni 2020 Stro- en hooibrand Nieuwpoort
11 oktober 2020 Brand Belcroom Roeselare
27 oktober 2020 Corona – oproep om te zorgen voor kwetsbare groepen Koksijde
25 november 2020 Industriebrand Ieper
27 november 2020 Bedrijfsbrand Ramskapellestraat Nieuwpoort
22 december 2020 Coronaregels eindejaar en specifiek in West-Vlaanderen provinciegouverneur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het project BE-Alert bestaat nu bijna 4 jaar. Met BE-Alert kunnen inwoners via sms op de hoogte gebracht worden van een noodsituatie.

121.732 West-Vlaamse adressen bij BE-Alert

“Er zijn 121.732 West-Vlaamse adressen opgenomen in BE-Alert op dit moment. Dit is ongeveer één vijfde van het aantal huishoudens in West-Vlaanderen. Dit kan nog beter. Een nieuwe informatiecampagne door de provincie en de gemeentes kan daarbij helpen”, besluit het provincieraadslid Johan De Poorter.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is