5 West-Vlaamse gemeenten nog niet aangesloten bij BE-alert

Op 12 februari 2020, over deze onderwerpen: Veiligheid

West-Vlaanderen - In onze provincie zijn er nog 5 gemeenten niet aangesloten op BE-Alert. Dit is een verbetering: vorig jaar stond de teller nog op 8. Dat meldt West-Vlaams provincieraadslid Johan De Poorter  (N-VA) die de cijfers opvroeg bij de Gouverneur. Het gaat hierbij om de gemeenten Ingelmunster, Ruiselede, Oostrozebeke, Alveringem en Moorslede. “Het gemeentebestuur van Ruiselede heeft gelukkig beslist toch aan te sluiten. Ze stappen dit jaar in,” aldus De Poorter.

Gaan voor 100 % BE-Alert proof

De dienst noodplanning van de provincie is bereid om samen met het nationaal crisiscentrum langs te gaan bij de resterende West-Vlaamse gemeentes. Het is een gemeentelijke beslissing om aan te sluiten.

Steden en gemeenten die BE-Alert ondertekenden, hebben net zoals de provinciegouverneur de mogelijkheid om iedereen die in de buurt van een incident is te verwittigen via sms. “Het is belangrijk dat iedere West-Vlaamse gemeente is aangesloten, dit ook in kader van een mogelijke provinciale ramp wat hopelijk niet zal gebeuren,” verduidelijkt provincieraadslid Johan De Poorter uit Meulebeke.

In 2019 heeft BE-Alert 10 keer in onze provincie zijn nut bewezen.

Het afgelopen jaar is BE-alert 10 maal actief geweest in onze Provincie. Dit omwille van verschillende omstandigheden.
Hieronder een overzicht van de interventies:

Tabel BE-Alert interventies
Datum Noodsituatie Gemeente/stad
7 februari 2019 Brand Lendelede
28 februari 2019 Brand Pittem
26 maart 2019 Gevonden vliegtuigbom Oostende
29 maart 2019 Industriebrand Kortrijk
19 april 2019 Industriebrand Oostende
30 mei 2019 Industriebrand Harelbeke
30 mei 2019 Industriebrand Waregem
4 juni 2019 Aankondiging noodweer Brugge
4 juni 2019 Aankondiging noodweer Menen
4 juni 2019 Aankondiging noodweer Wevelgem

 

Het project BE-Alert werd midden juni 2017 gelanceerd door toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Met BE-Alert kunnen inwoners via sms op de hoogte gebracht worden van een noodsituatie.

Iedere stad of gemeente kan aansluiten bij BE-Alert. "In het belang van de veiligheid van de inwoners is het dus van groot belang dat de resterende steden en gemeenten zich aansluiten op het systeem. We blijven hierop aandringen”, besluit het provincieraadslid Johan De Poorter.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is