N-VA wacht op concrete acties bij internationaal overleg wateroverlast in de Westhoek

West-Vlaanderen / De Westhoek – Provincieraadslid Luc Coupillie vroeg in de provincieraad naar een stand van zaken van “Plan Westhoek Water”, dit naar aanleiding van de wateroverlast die de Westhoek in november te slikken kreeg. “Het grensoverschrijdende aspect blijft een belangrijk gegeven. Samenwerken met Frankrijk is prioritair, anders blijft het letterlijk dweilen met de kraan open langs Vlaamse kant. Maar het buitenlands overleg blijft tot op heden ondermaats. Zo is de gezamenlijke geplande vergadering van 15 februari niet doorgegaan. De internationale beraadslaging zou nu op gang getrokken worden door de gouverneurs van West-Vlaanderen en Henegouwen. We verwachten binnenkort concrete acties, iets wat de deputatie ook vooropstelt.”

Provincieraadslid Luc Coupillie uit Diksmuide volgt het dossier van wateroverlast in de Westhoek van nabij op: “Tijdens een commissievergadering kregen we een heel mooi overzicht van ’de stand van zaken plan Westhoek water’. Daaruit bleek dat het grensoverschrijdende aspect een belangrijk gegeven blijft. Samenwerken met Frankrijk is prioritair, anders blijft het letterlijk dweilen met de kraan open langs Vlaamse kant”.

“Er wordt nu afgezien van eerdere voorgestelde werkgroepen. Het voortouw aan Vlaamse kant zal nu genomen worden door de gouverneurs van West-Vlaanderen en Henegouwen  Er zal een ‘comité du pilotage’ worden opgericht tussen de provincies Henegouwen en West-Vlaanderen en Département du Nord om gezamenlijke acties op te stellen om wateroverlast  langs de Leie en de IJzer in de toekomst te vermijden.

Daarnaast is er een EFRO-oproep (Europees fonds voor regionale ontwikkeling) in samenwerking met de waterbeheerders waar er 15 miljoen euro aan acties kan uit voortkomen en heeft de Vlaamse Waterweg al 20 miljoen euro aan dringende onderhoudswerken gepland. “We hebben als oppositiepartij nu alle verslagen van deze structuren opgevraagd. We zullen de voortgang op de voet blijven opvolgen. Het mag niet bij woorden blijven. We verwachten binnenkort concrete acties, iets wat de deputatie ook vooropstelt”, besluit N-VA-provincieraadslid Luc Coupillie.

 

 

---

 

Opvolgingsvraag 05/03/2024 griffie West-Vlaanderen:


Geachte


Ik verwijs naar mijn mondelinge vraag van vorige week rond opvolging wateroverlast Westhoek en het antwoord van de gedeputeerde:
https://focus-wtv.be/boeverbos/vragenuurtje-wateroverlast-in-de-westhoek...

Graag had ik volgende verslagen/documenten ontvangen naar waar de gedeputeerde naar verwijst:
- Het overleg VMM, gouverneur en provincie over maatregelen Wateroverlast Westhoek (2min49)
- Wat is de nieuwe datum van overleg met Frankrijk (datum van 15/02 werd geschrapt)?
- Verslag Technische werkgroep EGTS met lijst knelpunten (3min08)
- Wanneer zal de Algemene Vergadering EGTS actieplan valideren? Is er al een datum voorzien? (3min29)
- Kan verslag van 7 maart (deze vindt binnenkort plaats) bezorgd worden van de werkgroep onder leiding van co-voorzitter Lies Verstraete van het bekkensecretariaat?
- Nieuwe rapportering van 11 maart (deze vindt binnenkort plaats) naar de burgemeesters (4min34)
- Verslag vanuit Frankrijk (burgemeester St. Omer) rond wateroverlast (beschikbaar eind februari) (4min46)
- Verslag / PPT bijéénkomst 28 februari op landbouwbeurs Parijs met provincie Henegouwen, West-Vlaanderen en Frankrijk (6min30)
- Link EFRO-oproep waterbeheerders 15 miljoen euro (8min38)
- Concrete lijst baggerwerken Vlaamse Waterweg 20 miljoen euro (8min51)
Alvast dank om te bezorgen.
Met vriendelijke groeten
 

Ben Glorieux
fractiemedewerker N-VA West-Vlaanderen

 

io Luc Coupillie
provincieraadslid N-VA West-Vlaanderen

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is