Hulpverleningszones in West-Vlaanderen: quo vadis?

Op 18 november 2019, over deze onderwerpen: Efficiënte overheid, Veiligheid

West-Vlaanderen / Vlaamse Kust  – De kustgemeentes De Panne, Koksijde, Nieuwpoort en Middelkerke willen een nieuwe hulpverleningszone oprichten en zullen daardoor hun huidige zone moeten verlaten. Provincieraadslid Wim Aernoudt uit Gistel vroeg de gouverneur op de laatste provincieraad meer tekst en uitleg omtrent ondersteuning en visie.

“Ik vernam dat aan de gouverneur geen advies werd gevraagd”, begint provincieraadslid Wim Aernoudt. De gouverneur repliceerde dat hijzelf geen advies moet geven “maar ik stel mijn juridische diensten ter beschikking” voegde Decaluwé nog toe. “De doelstelling van de nieuwe brandweerzone is een kwalitatieve dienstverlening te garanderen en daar kunnen we niks op tegen hebben. Ik verwacht wel wat juridische obstakels omdat daaromtrent geen wettelijk kader is voorzien. Er komt weldra een overleg met het kabinet Binnenlandse Zaken,” aldus de provinciegouverneur.

N-VA West-Vlaanderen wil een efficiënte en kwalitatieve dienstverlening als het aankomt op veiligheid. Wim Aernoudt vroeg tijdens de zitting wat de visie is van de provinciegouverneur tegenover het idee om de grenzen van de politiezones af te stemmen met de brandweerzones. “Ik ben gecharmeerd door dit idee. Er zijn nu 4 hulpverleningszones, mochten daar dan ook 4 of 8 politiezones uit voortvloeien dan leidt dit volgens mij tot efficiëntiewinsten”, volgens de gouverneur. Maar hij gaf ook nog mee dat dit een politieke beslissing is waar de zones en de gemeentebesturen over moeten beslissen, maar de Decaluwé is het idee op zich wel genegen. “Het systeem binnen één zone, daar ben ik voor te vinden, al heeft deze politieke beslissing wel juridische gevolgen,” geeft de gouverneur nog mee.

“Zolang men in het achterhoofd houdt dat deze veranderingen gebeuren met als doel de efficiëntie te verhogen, dan is dat goed en kunnen wij dat als N-VA alleen maar toejuichen,” besluit provincieraadslid Aernoudt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is