Gouverneur steunt fusies West-Vlaamse politiezones

Op 25 juni 2015

West-Vlaanderen / Brugge / Gistel – Gouverneur Decaluwe reageerde positief op de vraag van provincieraadslid Wim Aernoudt (Gistel) naar de wenselijkheid van fusies van West-Vlaamse politiezones. Kamerlid en burgemeester van Dentergem Koenraad Degroote (N-VA) diende een wetsvoorstel in om het individueel uittreden van gemeenten uit hun huidige politiezone mogelijk te maken. De gouverneur juicht dit voorstel toe en meent dat dit een hefboom kan zijn om tot grotere zones te komen.

Na de fusie van gerechtelijke arrondissementen en de creatie van 4 brandweerzones sinds 1 januari 2015 blijven er nog steeds 19 politiezones in West-Vlaanderen. Voor de lokale besturen is de politiezone een grote kost en kan verdere schaalvergroting in de juiste omstandigheden soelaas bieden.

Provincieraadlid Wim Aernoudt (Gistel): “Ik heb vandaag aandacht gevraagd voor een wetsvoorstel van Kamerlid Koenraad Degroote om fusies en herschikking van politiezones meer kansen te geven. Dit houdt in dat het individueel uittreden van gemeenten uit hun huidige zone mogelijk wordt.  Dit om te kunnen aansluiten bij een andere politiezone. Dit kan als het aantal zones er niet door vergroot en als het past binnen de contouren van één van de nieuwe hulpverleningszones. Schaalvergroting biedt ongetwijfeld financiële maar ook operationele voordelen.”

N-VA wil dat er op termijn grotere politiezones komen in West-Vlaanderen. N-VA is van oordeel dat fusies van West-Vlaamse politiezones nuttig kunnen zijn, om tot een betere dienstverlening te komen. Op dit moment zit het proces van fusievorming muurvast in West-Vlaanderen.

Provincieraadslid Wim Aernoudt (Gistel) besluit: “Ik ben blij dat de gouverneur dit wetsvoorstel steunt en ook zijn specifieke rol in dit delicate proces wil spelen. Maar tegelijk wil ik ook een oproep doen aan de lokale bestuurders om hierin hun conservatief denken te laten varen en hun verantwoordelijkheid te nemen. Dit in het belang van een goede en professionele dienstverlening aan de bevolking.” 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is