Frontzate wordt stukje verlegd nabij KTA Diksmuide

West-Vlaanderen / Diksmuide – De vlonder op de Frontzate aan de achterkant van het KTA Diksmuide was aan herstel toe en werd reeds recent afgebroken. Op de provincieraad werd nu beslist om een perceel aan te kopen zodoende dat het fiets- en wandelpad naast de poel kan worden gelegd. Provincieraadslid en fervent fietsliefhebber Luc Coupillie reageert: “Het nieuwe tracé wordt aangelegd in een half verhard pad. Op termijn zal dit goedkoper uitkomen dan telkens de vlonder te herstellen. Toch kunnen we niet gelukkig zijn met de totaalrenovatie Frontzate omdat er kwistig wordt omgesprongen met belastinggeld.”

Provincieraadslid Luc Coupillie geeft meer uitleg: “De vlonder ter hoogte van het KTA was aan herstel toe. Uit een raming van enkele jaren geleden bleek het herstel van de vlonder ruim 70.000 euro te kosten. Ondertussen zijn de grondstofprijzen heel wat gestegen en zou de effectieve kostprijs nog een stuk hoger liggen. Een herstelling is een terugkerende kost, we verwachten daarom om de 10-15 jaar deze uitgave. De poel mag immers ook niet gedempt worden. Een optie om geen hoge terugkerende kosten te hebben is om het fiets- en wandelpad naast de poel te leggen. Een halfverhard pad is immers aanzienlijk goedkoper dan een vlonder.”

De aankoop van 6a 82ca grond aan het KTA maken een bypass mogelijk rond de poel en zal het fietspad beter tot zijn recht laten komen. Er komt ook ruimte voor een mooie groenbuffer. De aankoop van dit stukje grond zal 34.000 euro kosten. De aanleg zelf van het pad wordt voorzien in 2024 en is een laatste actie in de update van de Frontzate.

Niet gelukkig met totaalrenovatie Frontzate

“Toch kunnen we niet onverdeeld gelukkig zijn met de totaalrenovatie van deze druk bereden recreatieve route. Een opeenvolging van visies van deputaties zorgt voor dure grillen in het renovatieproces. Zo werden op 10 kruispunten van de Frontzate de amper tien jaar oude betonstenen vervangen door een ander type betonstenen. Omwille van de uniformiteit verweert de huidige deputatie zich. Een dure uniformwissel van meer dan 100.000 euro, zo blijkt uit de documenten van de dienst mobiliteit en een ingreep waar de gebruiker niet het minste voordeel aan heeft. Ook werd een parking ter hoogte van het gehucht Booitshoeke Statie, pas ontworpen en aangelegd in betonsteentjes in 2017, nu weer uitgebroken. Of hoe grillen van opeenvolgende deputaties de belastingbetaler ook hier weer op zeer korte termijn voor zo’n 20.000 euro voor aanleg en afbraak niet ontziet,” besluit provincieraadslid Luc Coupillie.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is