Deputatie organiseert economische stilstand in West-Vlaanderen

Op 26 april 2022, over deze onderwerpen: Economie en ondernemen

West-Vlaanderen / Brugge / Roeselare / Waregem / Ieper / Kortrijk - Op de provincieraad van 21 april 2022 werd een bestek goedgekeurd voor de opmaak van een milieueffectenrapport voor bijkomende bedrijventerreinen in de regio’s Brugge en Waregem. De Vlaamse Regering gaf al in december 2017 daar de bevoegdheid voor aan het West-Vlaams provinciebestuur. “Het is een schande dat dit meer dan 4 jaar moet duren eer we tot concrete stappen komen,” aldus provincieraadslid Wim Aernoudt.

De discussie over de noodzaak van meer oppervlakte voor bedrijventerreinen loopt al heel lang. De meningen daarover zijn ook verdeeld. Nu ontharding steeds prominenter als beleidsthema naar voor wordt geschoven is daar steeds meer aanleiding toe. Over de noodzaak van meer oppervlakte voor bedrijven is er voor drie regio’s, Brugge, Roeselare en Waregem, al sinds 2017 een consensus.

Voor Roeselare werd het bestek voor opmaak van een milieueffectenrapport (MER) in de provincieraad van mei 2021 goedgekeurd. In april 2022 volgden ook Brugge en Waregem. De provincie kreeg via een conceptnota van voormalig minister van Omgeving Joke Schauvliege al in december 2017 de machtiging om voor deze regio’s, voor maximum 130 hectaren, nieuwe bedrijventerreinen aan te duiden.

“Dat dit tussen 3,5 jaar voor Roeselare en 4,5 jaar voor Brugge en Waregem moet duren eer er concrete actie wordt ondernomen, terwijl men in die regio’s formeel de bevoegdheid kreeg, is onbegrijpelijk. De bedrijven in deze regio’s, waar de nood het hoogst is, worden in de steek gelaten. Dat de provincie tegelijk onderzoeken organiseert in alle regio’s in West-Vlaanderen, waar men geen formele bevoegdheid voor kreeg, mag geen excuus zijn,” aldus raadslid Aernoudt.

De provincie selecteerde buiten de regio’s Brugge, Roeselare en Waregem, in totaal nog 79 zoekzones. Ook voor regio’s Ieper (mei 2021) en Kortrijk (april 2022) werd opdracht voor opmaak van een milieueffectenrapport gegeven. Ook voor deze 2 laatste regio’s kreeg de provincie evenwel geen bevoegdheid van de Vlaamse Regering.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is