Communicatie tussen erkende moskeeën en provincie moet beter

Op 25 februari 2021, over deze onderwerpen: Communicatie, Erkende lokale geloofsgemeenschappen, Financiën en begroting

De provincie West-Vlaanderen telt momenteel twee erkende moskeeën: Assounah in Desselgem en Jamia Islamia in Oostende. In beide gevallen merkt N-VA-provincieraadslid Wim Aernoudt op dat er heel wat schort met de communicatie tussen de moskeeën en de provinciale overheid. “Het gaat vooral over het maatschappelijk verslag dat zo’n erkende moskee jaarlijks moet indienen. In het geval van Assounah is dat verslag jaar na jaar een doorslagje van het vorige jaar. De opmerkingen die de provinciale administratie hierover maakt, wordt door de deputatie van de provincie steeds in de wind geslagen.”

Ook de Jamia Islamia-moskee in Oostende is erkend, maar vraagt geen financiering aan bij de provincie. “Het gevolg is dat de moskee geen jaarlijks maatschappelijk verslag maakt”, aldus Wim Aernoudt. “Zo gaat heel wat contact met de moskee verloren. De provincie laat betijen.” Daarenboven is het zo volledig onduidelijk hoe deze moskee gefinancierd wordt. “Dat is toch een belangrijke
kwestie?”
, stelt Wim Aernoudt. Daarom vroeg Wim of de situatie ter plaatse minstens jaarlijks te bekijken, via een provincieraadsbesluit. “De inspanningen moeten van twee kanten komen. Weliswaar in de eerste plaats van de moskeeën, maar ook de provincie moet de nodige initiatieven durven nemen.”

Het oppositiewerk loonde, want ondertussen heeft Assounah plots wel een volledig en volwaardig verslag ingediend.

In West-Vlaanderen zijn de afgelopen decennia een aantal moskeeën opgericht. Een vlugge telling stopt tussen de 10 en 20. Een constante is een moskee in de grote steden, Brugge, Roeselare, Kortrijk. In Oostende zijn er dat een vijftal. Maar ook in kleinere steden zoals Ieper, Waregem, Desselgem, Meulebeke zijn er zulke gebedshuizen. Er was recent ook melding van een nakende oprichting in Tielt.


Deze moskeeën kunnen een erkenning aanvragen aan Vlaanderen. De procedure daartoe laat ruimte voor advies van de betrokken gemeenteraad en de provincieraad. Eens een moskee erkend is, kan het financiering aanvragen bij de provincie. Daarbij moet “het verslag inzake betrokkenheid van de lokale gemeenschap” gevoegd worden. Dat is een jaarverslag dat aangeeft hoe de moskee zich verhoudt tot de lokale gemeenschap en welke inspanningen het daarvoor doet.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is