U bent hier
“Amerikaanse overheid wil Vlaamse Kust screenen op resten van oorlogsvliegtuigen”
West-Vlaanderen / Vlaamse Kust - De Amerikaanse overheid heeft de intentie om de territoriale wateren aan de Vlaamse kust te screenen op resten van oorlogsvliegtuigen. Dat blijkt uit een vraag van provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA) aan gouverneur Carl Decaluwé.
De Amerikaanse overheid wil zo veel mogelijk stoffelijke resten van bemanningen repatriëren. In oorlogstijd werden vele vliegtuigen neergehaald en in 2018 werd een Amerikaanse bommenwerper B-17 teruggevonden in zee. Een opmerkelijke vondst. “Voor de Amerikaanse overheid is het bergen van het wrak eigenlijk bijzaak, ze nemen geen vrede met een zeemansgraf voor hun piloten”, zegt provincieraadslid Kurt Himpe. Hij vernam dat een duiker van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) ook al een opleiding volgde in Hawaï, waar een gespecialiseerd opleidingscentrum is. “Struikelblok is wel de aanwezigheid van zware kabels, waardoor het een risicovolle en dure onderneming is omwille van de veiligheid”, weet Himpe.
Al 48 meldingen van vondsten in Noordzee sinds invoering wet, drie vondsten in 2023
Sinds de invoering van de wet over de bescherming van cultureel erfgoed in zee ontving West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé al 48 meldingen van vondsten. “Vorig jaar werden drie vondsten gemeld. Het ging om een stokanker en de identificatie van de duikboten U5 en UC14”, zegt provincieraadslid Kurt Himpe op basis van informatie van de gouverneur.
In juli 2023 werd een historisch stokanker opgevist door de Zeetijger van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust toen ze bijstand verleende aan een Nederlands vissersvaartuig. Het vaartuig had dit oud anker vanop de zeebodem opgevist en raakte daardoor vast. “Het houten stokanker met ijzeren schacht en ketting houdt wellicht verband met het ongeval met een Frans zeilschip Nominoé in november 1889 met 5 bemanningsleden voor de kust van Blankenberge”, zegt provincieraadslid Kurt Himpe. De gouverneur verleende een machtiging om in het voorjaar van 2024 het anker opnieuw boven te halen. De stad Blankenberge toont blijkbaar interesse om dit stokanker te conserveren op lange termijn en op een passende locatie tentoon te stellen.
“Territoriale wateren zorgen nog voor spectaculaire verrassingen”
“Dit jaar werd er trouwens een spectaculaire vondst gedaan in de territoriale wateren. Door specifieke omstandigheden kan de informatie nog niet vrijgegeven worden, maar het is duidelijk dat de Noordzee nog niet alle geheimen prijsgaf”, besluit Kurt Himpe.