Wolvenhof na 110 jaar eindelijk in de steigers: “Restauratie moet in najaar 2025 klaar zijn”

Op 24 januari 2024, over deze onderwerpen: Communicatie, Efficiënte overheid, Onroerend Erfgoed, Patrimonium

Exact 110 jaar na de bouw wordt kasteel Wolvenhof nu grondig gerenoveerd. Het kasteel werd in 2001 als monument beschermd. Anders dan zusterkasteel Wallemote stond het te verkommeren. Daar komt nu verandering in.

Er valt momenteel nauwelijks nog een glimp op te vangen, van kasteel Wolvenhof. Het steekt helemaal in de steigers. Group Monument werd door de provincie West-Vlaanderen aangesteld om de restauratiewerken aan de buitenkant uit te voeren. Het kasteel is eigendom van de stad Izegem, maar werd in 2010 in erfpacht aan de provincie gegeven.

In 2016 werd het kasteel Wallemote, op hetzelfde provinciedomein, na restauratiewerken opnieuw in gebruik genomen. Het schittert als nooit tevoren. Wolvenhof was een ander lot beschoren. Er werden wel wat instandhoudingswerken verricht, maar op grondige restauratiewerken was het lang wachten met alle gevolgen van dien. De werken zijn nu echter aan de gang. Er werd begonnen met het plaatsen van de steigers.

Rijk verleden

“Het kasteel, gebouwd in 1913 werd als monument beschermd in 2001 en krijgt na 110 jaar eindelijk een grondige renovatie”, zegt schepen van Erfgoed Kurt Himpe (N-VA), die als provincieraadslid jarenlang bij de deputatie aandrong om het kasteel te restaureren. “Zowel het kasteel Wolvenhof als het kasteel Wallemote hebben een rijk verleden dat verbonden is met de stad en speelden ook een niet onbelangrijke rol tijdens de Eerste Wereldoorlog. Toen werden de kastelen bezet door de Duitse troepen.”

“Wolvenhof werd gebruikt als gevangenis voor krijgsgevangenen en Wallemote kreeg de bijnaam ‘luizenkasteel’, doordat het als badinrichting voor de ontluizingsdienst diende. Beide kastelen liepen tijdens de oorlogsjaren trouwens ook grote schade op. De restauratiewerken zullen vermoedelijk voltooid zijn in het najaar van 2025.”
 

Schade

Het restauratieproject, waarvoor ook Vlaamse subsidies verkregen werden, omvat de vernieuwing van het volledige dak en van de gevels zullen de elementen in natuursteen grondig hersteld of vervangen worden. Er is ook ernstige verweringsschade aan de balustrades. Het buitenschrijnwerk is op de meeste plaatsen wel te herstellen. Er wordt ook dubbel glas voorzien in het gebouw. In een latere fase wordt ook het interieur aangepakt, maar deze werken zijn gekoppeld aan de nieuwe invulling van het kasteel.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is