West-Vlaamse studenten lauweren voor innovatie

Op 8 maart 2021, over deze onderwerpen: Coronacrisis, Economie en ondernemen, Efficiënte overheid, Onderwijs

West-Vlaanderen - In de toekomst zullen studenten die een innovatieve inbreng doen in een West-Vlaams bedrijf via een stage met proefschrift, gehonoreerd kunnen worden door de Provincie. Het gaat om studenten die verbonden zijn aan een West-Vlaamse hogeschool of universitaire campus. Dit blijkt althans uit het antwoord op een mondelinge vraag van provincieraadslid Luc Coupillie (N-VA) aan gedeputeerde Jean de Bethune in de provincieraad van 26 februari. “ ’Nu investeren in jongeren’ is een basiscomponent van het masterplan van de POM. Mijn voorstel past daar perfect in. Ik ben blij dat de deputatie aan mijn oproep tegemoet komt,” zegt Coupillie.

De provincie West-Vlaanderen moedigt heden met financiële middelen studenten van West-Vlaamse hogescholen aan om buitenlandse stages te doen. Deze buitenlandse stages zijn door de coronacrisis dit en vorig jaar geheel teloor gegaan.  “Toch werd in 2020 een campagne op poten gezet om de studenten te sensibiliseren een buitenlandse stage aan te vatten, ondanks mijn oproep om dit niet te doen omwille van corona,” aldus Coupillie. Verloren inspanningen blijkt nu. De waarde van buitenlandse stages worden in normale tijden zeker niet ontkend. Maar buitenlandse stages komen wel niet tegemoet aan de gekende braindrain. Wel integendeel, jongeren gaan deze opgedane kennis gefinancierd door de Provincie, voor 60 % valideren in een werkveld buiten de provincie. “Mijn voorstel introduceert dan wel lokaal werknemerschap en plaatst braingain centraal,” vindt Coupillie. 

Onze West-Vlaamse studenten lauweren voor innovatieve inbreng in onze West-Vlaamse bedrijven en instituten past perfect in het relanceplan van de Provincie. Actie is NU noodzakelijk, stelt de Provinciale Ontwikkelings Maatschappij. “We hopen daarom ook dat de Provincie vlug met een passend reglement of wedstrijd op de proppen komt om dit idee te concretiseren”, eindigt Coupillie.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is