U bent hier
“West-Vlaamse steden en gemeenten moeten dringend aansluiten op BE-Alert”
West-Vlaanderen - Vanaf 2018 worden de Seveso-sirenes rond kerncentrales en bedrijven die chemische producten verwerken vervangen door moderne communicatiesystemen zoals Be-Alert. “Maar zes maanden na het lanceren van BE-Alert is nog maar 54 procent van de West-Vlaamse steden en gemeenten aangesloten op BE-Alert”, zegt provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA) die aan de alarmbel trekt.
“West-Vlaanderen was al van bij de start de slechtste leerling van de klas. Op dit ogenblik zijn bijna alle Oost-Vlaamse en Limburgse steden en gemeenten al aangesloten op het systeem, West-Vlaanderen blijft met 35 aangesloten steden en gemeenten aan de staart bengelen”, aldus Himpe. “In onze provincie zijn er 29 Seveso-bedrijven en het is dus zeker al van zeer groot belang dat de steden en gemeenten in de buurt van zo’n bedrijf zo snel als mogelijk aangesloten zijn op BE-Alert.”
Provincieraadslid Kurt Himpe stelde eerder al vragen aan gouverneur Carl Decaluwé, die zich ergert aan de desinteresse, ondanks de initiatieven die al genomen werden om de steden en gemeenten over de streep te trekken. Volgens de gouverneur is er hopelijk beterschap op komst, want al 42 lokale besturen hebben de opleidingssessies gevolgd. Iedere stad of gemeente kan immers te allen tijd aansluiten op het systeem. “En dat gebeurt best zo snel als mogelijk”, zegt Himpe, “want in 2019 begint de ontmanteling van het Seveso-alarmsysteem.”
Iets meer dan 30.000 West-Vlamingen hebben zich ook al geregistreerd zijn om een sms te ontvangen als BE-Alert geactiveerd wordt. In heel het land gaat het om meer dan 260.000 registraties.
Stand van zaken 9 december 2017: