West-Vlaamse deputatie staat niet aan de kant van de familiale landbouw

Op 26 juni 2023, over deze onderwerpen: Landbouw, Milieu en klimaat, Vergunningenbeleid

West-Vlaanderen / Langemark-Poelkapelle / Ruiselede / Poperinge – “De West-Vlaamse deputatie kiest steevast de kant van de intensivering en de verdere industrialisering van de landbouw. Dit kunnen we opmaken uit recente vergunningsbesluiten," aldus provincieraadslid Wim Aernoudt. De provincie West-Vlaanderen gaf onlangs een vergunning voor een megastal van 9000 varkens in Langemark-Poelkapelle. “We begrijpen ook niet dat de provincie zelf in beroep gaat bij de Raad Voor Vergunningsbetwistingen om de bouw van kippenstallen in Poperinge en Ruiselede te faciliteren.”

De West-Vlaamse deputatie ging in 2022 zelf in hoger beroep tegen een weigering van minister Zuhal Demir voor het vergunnen van 2 kippenstallen (in Poperinge en Ruiselede). Zelf had deze deputatie die stallen vergund maar door beroepen tegen die beslissing kreeg de minister ook haar zeg. Ze weigerde die vergunningen maar dat was niet naar de zin van de deputatie.

In de provincieraad van 22 juni interpelleerde raadslid Wim Aernoudt de deputatie daarover. Het is zeer markant dat een deputatie zelf in hoger beroep gaat bij de Raad Voor Vergunningsbetwisting en niet de aanvrager. In z’n antwoord naar de reden van dit initiatief haalde gedeputeerde Naeyaert een streven naar rechtszekerheid aan.

Provincieraadslid Wim Aernoudt uit Gistel: “Naar ons aanvoelen is het eerder omgekeerd. Dit hoger beroep bij de Raad Voor Vergunningsbetwisting werd ingesteld in april 2022. Op dat moment was de regelgeving nog in volle ontwikkeling. Het ontwerp PAS (Programmatische Aanpak Stikstof) moest nog gepubliceerd worden en het geruchtmakende openbaar onderzoek moest nog starten. Op dat moment kan je zo’n initiatief alleen zien als een poging om het PAS-proces onderuit te halen en nog meer rechtsonzekerheid te creëren.“

De houding van de minister van Omgeving om in die periode zeer omzichtig te zijn met vergunnen van bijkomende stallen was er terecht op gericht om geen wankele vergunningen af te leveren. Het was nodig om de verdere intensivering van de sector toen on hold te zetten. Dat was blijkbaar niet naar de zin van deze deputatie.

Dat de deputatie steevast de kant van de intensivering en verdere industrialisering van de landbouw kiest wordt in recente vergunningsbesluiten bevestigd. In Langemark-Poelkapelle gaf het gemeentebestuur negatief advies voor een megavarkensstal van 9000 dieren. Dat is een uitbreiding met nog eens 5000 varkens die van over heel Vlaanderen naar daar worden overgebracht. De gemeente gaf negatief advies, toch verleende de deputatie een vergunning.

“Het gemeentebestuur in Langemark-Poelkapelle steunde z’n inwoners en de lokale landbouwers die de uitbreiding van deze gigant niet zien zitten. Het is intussen voor alle landbouwers duidelijk dat de uitstoot van stikstof op termijn moet dalen. Door de grote uitstoot is de vestiging van dergelijke mastodonten een bedreiging voor toekomst van de authentieke lokale landbouwers. De deputatie kiest in deze de kant van de grootindustrie. Alleen grote integratoren, veevoederfabrieken en toeleveranciers worden beter van dit beleid. Dat is een zeer zorgwekkende ontwikkeling,” besluit provincieraadslid Wim Aernoudt.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is