West-Vlaamse bedrijfsbelasting innen zoals provincie Vlaams-Brabant

Op 13 april 2021, over deze onderwerpen: Armoede, Coronacrisis, Economie en ondernemen, Financiën en begroting

Uitbaters niet in uitbating, dan geen belasting betalen

West-Vlaanderen - Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen wil dat de provinciebelasting voor bedrijven in coronatijden herbekeken wordt. De provincie Vlaams-Brabant wil hiermee in 2021 rekening houden. Naast het feit dat ze de aangifteformulieren later versturen en zo dus betalingsuitstel verlenen, zullen ze voor het jaar 2021 kijken of een bedrijf op 1 januari 2021 in uitbating is. Als dit niet zo is, zal het niet belast worden. “Provincies moeten beseffen dat heel wat kleine zelfstandigen vechten tegen het faillissement. Elke euro belasting kan er één te veel zijn,” aldus provincieraadslid Luc Coupillie. Om te kunnen overleven stelt het NSZ en vraagt dus dat alle provincies het voorbeeld van Vlaams-Brabant zouden volgen.

In West-Vlaanderen voorzag men in 2020 geen vermindering van deze belasting voor de corona getroffen bedrijven. Op de Provincieraad van maart 2021 vroeg raadslid Luc Coupillie dan ook om aan de oproep van het NSZ gevolg te geven. “Het provinciebestuur nam in 2020 maatregelen die een impuls willen geven aan de lokale economie. Ook de aanslagbiljetten op bedrijvenbelasting werden later verstuurd dan gewoonlijk. Impulsen geven is een goede zaak, maar als men als bedrijf gedwongen gesloten moet blijven, dan mogen de impulsen nog zo goed zijn, inkomsten zullen niet gegenereerd worden. Forfaitaire belasting betalen op non-activiteit is dan ook meer dan asociaal en niet voor rede vatbaar.

De deputatie wil bij monde van gedeputeerde de Bethune niet ingaan op deze vraag. Dit bleek althans uit zijn antwoord in de zitting van de raad in maart 2021.

Raadslid Coupillie erkent dat een meerderheidsbeslissing een democratisch gegeven is. “Hoe onlogisch het antwoord van de gedeputeerde ook mag zijn, de meerderheid beslist. Ik hoop dat voor ons voorstel in de budgetbesprekingen een meerderheid zal gevonden worden. Een persbericht van Open VLD nationaal (meerderheidspartij) waarin gesteld wordt dat alle lokale bedrijfsbelastingen best afgeschaft worden, doet dit verhopen.”

“We zien wel later op het jaar of deze partij bij haar woord blijft, want wat zij vragen is nog van een grotere dimensie dan enkel voor de corona getroffen bedrijven. Wordt dus vervolgd,” besluit provincieraadslid Luc Coupillie uit Diksmuide.

 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is