Provincie West-Vlaanderen belast ondernemingen ondanks gedwongen sluiting

Op 19 juni 2020, over deze onderwerpen: Communicatie, Coronacrisis, Economie en ondernemen, Financiën en begroting

West-Vlaanderen – De N-VA-fractie wil bedrijven die verplicht moeten sluiten tijdens de coronacrisis vrijstellen van bedrijfsbelasting voor 2020. Het betreft 23 220 West-Vlaamse bedrijven die de hinderpremie hebben ontvangen. Provincieraadslid Luc Coupillie: “Het is niet logisch dat je een belasting dient te betalen als je verplicht bent om een periode te sluiten.”

Alle ondernemingen in West-Vlaanderen krijgen elk jaar een belastingbrief van de provincie West-Vlaanderen. Als ondernemer actief zijn in West-Vlaanderen is al genoeg om belastingen te betalen. Om het even wat de omzet is.

Een aantal van die bedrijven, handelszaken, restaurants, cafés,…. zijn gedwongen gesloten geweest door COVID-19. Provincieraadslid Luc Coupillie: “Toch vindt de Provincie West-Vlaanderen het nodig om ook die ondernemingen een bedrijfsbelasting te laten betalen. Hoe kan je nu een belasting heffen op iets dat er eigenlijk niet was!”

Het relanceplan van de Provincie bevat nochtans goede elementen. “Ik zomer West-Vlaams” en de financiële steun voor aankoop van de mondmaskers via de gemeentes zijn daar mooie voorbeelden van.

De West-Vlaamse N-VA-fractie begrijpt dat deze  maatregelen geld kosten. Daarom stelde ze voor om het geldverslindende provinciale papieren magazine Preus voor de rest van de legislatuur stop te zetten. Dit kan de afschaffing van de bedrijfsbelasting al helemaal compenseren.

Provincieraadslid Luc Coupillie besluit: “Wij hebben dit voorstel via een amendement op de provincieraad van 18 juni gebracht. Maar tot onze grote verbazing keurde ook Open VLD dit voorstel af samen met de meerderheid (CD&V en sp.a). Zelfs vanuit de oppositie vindt ook Vlaams Belang dat het papieren magazine Preus belangrijker is dan door Covid-19 getroffen bedrijven tegemoet te komen. Zo weet de ondernemer in West-Vlaanderen onmiddellijk wie er achter zijn of haar bedrijf staat.

 

Rechts vindt u de 2 amendementen terug (toekennen steun waardebon + uitstellenbedrijfsbelasting getroffen bedrijven)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is