Provincie overweegt een afwegingskader voor middelgrote windturbines

Op 5 oktober 2017, over deze onderwerpen: Energie, Milieu en klimaat, Ruimtelijke ordening

West-Vlaanderen / Brugge / Diksmuide – Op de provincieraad van september 2017 heeft de bevoegde gedeputeerde Franky De Block bevestigd dat de provincie overweegt een afwegingskader specifiek voor middelgrote windturbines op te stellen, dit na aandringen van provincieraadslid Luc Coupillie uit Diksmuide.

Provincieraadslid Luc Coupillie schetst de situatie: “Er is in West-Vlaanderen een vraag naar middelgrote windturbines, ook en vooral voor klasse 1 bedrijven. Middelgrote windturbines zijn windturbines met een ashoogte tussen de 15 en 100 meter en hebben een maximaal vermogen van 300 KW​. Heel wat landbouwbedrijven vallen onder de klasse 1 bedrijven. Sinds 23 februari 2017 is de Provincie bevoegd voor klasse 1 bedrijven. Het is dus de vergunningverlenende overheid voor deze omgevingsvergunning.”

Er zijn aanvragen ingediend voor deze middelgrote windturbines bij de provincie, maar de provinciale stedenbouwkundige ambtenaar wijst die steeds af omdat er op dit moment geen kader is. “Ik ben dan ook heel verheugd dat de provincie overweegt om een kader op te stellen voor middelgrote windturbines voor klasse 1 bedrijven.”

Tenslotte wil provincieraadslid Luc Coupillie dat het afwegingskader voor kleine windturbines herzien wordt. In de pilootgemeenten is er sedert het opstellen van het beleidskader “kleine windturbines” dd mei 2016, nog maar één enkele aanvraag geweest voor het plaatsen van zo’n turbine. “Het afwegingskader is te streng en dient herzien te worden. Dat slagschaduw en geluidshinder parameters zijn die onderzocht moeten worden om een dergelijke turbine te kunnen bouwen is evident. Maar alle andere bestaande regeltjes zijn niet nodig en leiden tot demotiveren van een mogelijke kandidaat-bouwer. Ook de gemeentelijk stedenbouwkundige ambtenaar ziet er dikwijls geen doen aan om een dossier op te starten en stuurt de kandidaat wandelen met de boodschap: begin er niet aan, uw aanvraag is gedoemd om te mislukken.”

“De Vlaamse minister van Energie deed onlangs opnieuw een smeekbede naar particulieren, bedrijven en overheden om in te zetten op hernieuwbare energie. We hopen dat de Provincie die oproep zal beantwoorden en in casu vlug werk zal maken van het herdefiniëren van het “beleidskader kleine windturbines” en de opmaak van een billijk “beleidskader middelgrote turbines”, besluit provincieraadslid Luc Coupillie.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is