N-VA vraagt maximale inzet van de provinciale middelen voor visserij

West-Vlaanderen / Vlaamse Kust  – Een Brexitakkoord blijft uit, de Britten krijgen steeds een nieuw uitstel en het eind van de Brexitsaga is nog niet in zicht. Deze situatie zorgt voor veel onzekerheid en de Brexit – hard of zacht –  zal sowieso een serieuze economische impact hebben op de West-Vlaamse economie. Als enige kustprovincie in België is de visserij voor West-Vlaanderen zeer belangrijk. Provincieraadslid Isabelle Vandenbrande uit Beernem vraagt maximale inzet van de provinciale middelen voor de visserij. “We willen nog lang genieten van een “Zee van Smaak”, laat de Brexit geen bittere nasmaak worden”, roept ze op.

Tot eind 2020 zullen onze vissers vallen onder noodmaatregelen binnen Europese regelgeving, bij zowel een harde als een zachte Brexit. “Toch is het absoluut noodzakelijk om alle middelen aan te wenden om een heel goed vrijhandelsakkoord voor onze visserij uit de brand te slepen als deze periode afloopt. Indien de Britten toch hun wateren zouden sluiten in 2021, dan is er in Vlaanderen nog amper aanvoer van economisch interessante soorten en dat zou een ramp zijn voor onze Vlaamse visserij, verduidelijkt Isabelle Vandenbrande.

De gedeputeerde Bart Naeyaert die bevoegd is voor visserij verduidelijkt dat het Verenigd Koninkrijk ook afhankelijk is van visexport naar de EU. “Dit zorgt voor een sterke onderhandelingsmarge van de EU”, aldus de gedeputeerde. De provincie kan enkel inhoudelijk tussenkomen. Zo zorgen we dat vissers hun subsidies kunnen vinden en ook krijgen. Daarnaast gaan we samen op zoek naar de toekomstplannen voor onze visserij. De provincie kan niet onderhandelen met de EU of het VK, maar we hebben wel al een gemeenschappelijke verklaring afgelegd samen met alle Noordzee-regio’s om onze bezorgdheid duidelijk te maken.”

Raadslid Isabelle Vandenbrande besluit met het volgende: “Slechts één vierde van de 400.000 euro voorziene provinciale middelen voor visserij werden gebruikt in 2018. Dit moet beter. We zijn blij dat de provincie erkent dat het alle hens aan dek is om onze visserij te behouden!” 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is