Meer aandacht voor European Disability Card bij West-Vlaamse hulpdiensten en opleidingsscholen

Op 7 december 2022, over deze onderwerpen: Gezondheids​zorg, Veiligheid

West-Vlaanderen – De Europese gehandicaptenkaart (EDC) is ook in West-Vlaanderen nog onvoldoende bekend, zowel bij personen met een beperking als bij hulpdiensten. Op vraag van provincieraadslid Johan De Poorter (N-VA) zal gouverneur Carl Decaluwé (CD&V) diverse initiatieven nemen om de kaart te promoten bij de West-Vlaamse hulpdiensten en opleidingsscholen. “Mensen met een beperking maken integraal deel uit van onze maatschappij. We moeten hen dan ook zoveel mogelijk helpen waar mogelijk”, reageert De Poorter tevreden.

De European Disability Card is een kaart waarmee personen met een handicap voordelen kunnen genieten bij cultuur-, sport- en vrijetijdsactiviteiten.  “Mensen kunnen de kaart aanvragen als ze erkend zijn of hulp krijgen bij één van de vijf Belgische instellingen die belast zijn met het integratiebeleid voor personen met een handicap.  De EDC is zowel een kortingskaart als een document die men kan gebruiken in noodsituaties. Dankzij de kaart kunnen politie, brandweer, dokters, verpleegkundigen en ambulanciers meteen rekening houden met de beperking van de persoon in nood. Jammer genoeg bezit slechts op 1 op 7 personen met een erkende handicap de kaart. Ook de organisaties waar men terecht kan zijn beperkt en bij hulp- en veiligheidsdiensten lijkt de kaart eveneens amper bekend”, verduidelijkt Johan De Poorter.

Mensen met een beperking zoveel mogelijk helpen waar mogelijk

Het N-VA-provincieraadslid kaartte de situatie aan bij de West-Vlaamse gouverneur. “Met succes want gouverneur Carl Decaluwé beloofde het gebruik van de EDC-kaart aan bod laten komen in de provinciale opleidingsschool voor veiligheidsdiensten in Zedelgem. Daarnaast zal de EDC-kaart tijdens de overlegplatformen met de zonecommandanten van de brandweer en de korpschefs van de lokale politiezones onder de aandacht worden gebracht. Ook de diensten van de federale gezondheidsinspecteurs gaven intussen meer bekendheid over de EDC-kaart bij de medische urgentieteams en de ambulanciers. Tenslotte zal in een later stadium bij provinciale oefenmomenten een aantal simulanten een EDC-kaart bij zich hebben”, besluit Johan De Poorter uit Meulebeke.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is