U bent hier
Inleiding voorzitter provincieraad Wim Aernoudt bij de rede van de gouverneur 2024
Het is een traditie dat de voorzitter van de provincieraad de inleiding verzorgt bij de jaarlijkse rede van de gouverneur. Lees hier de volledige speech van provincieraadsvoorzitter Wim Aernoudt.
Geachte genodigden
Beste leden van de deputatie
Beste collega’s en oud collega’s uit de provincieraad,
Het is een lange traditie dat in onze provincie de gouverneur een rede uitspreekt voor de provincieraad ter gelegenheid van de opening van het provinciale werkjaar. Het is uitgegroeid tot een op zich staande publicatie die u allen ter beschikking wordt gesteld.
Het is een soort “State of the Union“ bij het begin van het provinciale werkjaar. De gouverneur geeft bepaalde impulsen aan het beleid, kaart rond een zeker thema enkele voorstellen aan en doet enige suggesties.
Als bruggenbouwer tussen het federale, Vlaamse, provinciale en gemeentelijke niveau is hij hiervoor zeer goed geplaatst.
Het thema van dit jaar heeft de verdienste om maatschappelijk en ook in het bijzonder in Vlaamse politieke middens toch erg actueel te zijn.
SAMENWERKING en dan meer specifiek: Samenwerking in West-Vlaanderen.
Dat op wereldschaal een roep tot samenwerking meer dan ooit, bijzonder aan de orde is, behoeft geen verder duiding.
Dat dichter bij huis, in West-Vlaanderen dus, samenwerking in ons bijzonder complex bestuurlijk landschap cruciaal is om tot resultaten te komen, is het thema van deze rede.
Het is een naar mijn oordeel bijzonder goed gekozen thema net omdat in dit bestuurlijk landschap in beweging blijft en het daarom “een lezing van de bevindingen op het terrein” meer dan verdiend.
De veelbesproken afslanking van het provinciale beleidsniveau werd opgevolgd door de regiovorming. De fusies van steden en gemeenten is na oktober ook in West-Vlaanderen in de praktijk gebracht.
Een bestuurlijk landschap in beweging.
De evolutie in de intergemeentelijke samenwerkingen van eerder operationele samenwerking (verdeling van elektriciteit, verbranding van afval ) tot steeds meer beleidsondersteunende samenwerkingen ( bvb rond erfgoed of woonbeleid ) is pertinent.
Dus ja, een bestuurlijk landschap in beweging.
De vertaling in de praktijk van de aangehaalde regiovorming was aanleiding tot opmerkelijk grote spreidstand. Van een hele provincie in één regio (Limburg dus) tot nauwelijks een handvol steden en gemeenten die de regio Oostende vormen. Opmerkelijk is dat nu ook steeds meer intergemeentelijke samenwerkingen toch uitzondering kunnen krijgen op deze regio’s.
Dus inderdaad, een bestuurlijk landschap dat in beweging blijft.
Deze rede over samenwerking schuwt in de inleiding ook niet een kritische duiding en stelt heel terecht dat de roep om betere samenwerking geen surrogaat mag zijn voor andere oplossingen waar dat aan de orde is.
De vraag wordt gesteld of beleidsgerichte samenwerking tussen gemeenten niet eerder een indicatie is van te zwakke bestuurskracht. Is de zoveelste druk bijgewoonde stuur- of werkgroep geen dekmantel om eindeloos te palaveren, kan je er lezen.
Klare taal dus, zoals we van onze Gouverneur intussen gewoon zijn.
Ik citeerde letterlijk uit de situering in deze rede.
Ik kan mij echt wel aansluiten bij deze insteek. Het moet een evenwicht blijven tussen ingrijpend hervormen, streven naar schaalvergroting en professionaliseren waar dat aan de orde is en inderdaad ook efficiënt samenwerken waar dat aangewezen is.
Deze duiding in de rede versterkt voor mij de waarde van dit document. En daagt u allen uit om er de nodige aandacht voor te hebben als u het straks mee naar huis neemt.