Financiering geloofsgemeenschappen is ook voor provincies een uitdaging

West-Vlaanderen / Brugge / Ieper / Koksijde / Oostende / Kortrijk / Roeselare / Diksmuide / Desselgem - Na de vragen in de nationale media over de financiering van geloofsgemeenschappen door lokale besturen schetste raadslid Wim Aernoudt op de provincieraad de mogelijke impact ervan op het provinciale budget. De provincie financiert de kathedrale kerkfabrieken, alle erkende orthodoxe en islamitische geloofsgemeenschappen. Het grootste budget gaat echter naar de koepelvereniging van vrijzinnig humanistische verenigingen, demens.nu. Want ook georganiseerde vrijzinnigheid wordt door de provincie gefinancierd.

De provincie financiert voor 200.000 euro per jaar de werking van de kathedrale kerkfabriek Sint-Salvator in Brugge. Dit staat los van het renovatieproject van het kathedraalgebouw. Er zijn 5 orthodoxe kerken erkend in West-Vlaanderen. Deze zijn gevestigd in Brugge, Oostende (2), Kortrijk en Pervijze. De ondersteuning bedraagt 200.000 euro voor de 5 kerkfabrieken samen. Er is ook één erkende moskee in Desselgem die jaarlijks tussen de 50 en 100.000 euro krijgt. Samen is dit 500.000 euro per jaar of 3 miljoen euro per legislatuur.

Raadslid Wim Aernoudt stelde meteen de vraag of er al zicht was op nieuwe erkenningen. Deze vraag bleef onbeantwoord. De gedeputeerde stelde daar geen zicht op te hebben. Er is een lopende aanvraag voor erkenning van de Moskee Atakwa in Kortrijk en ook andere moskeeën stelden in de pers om erkenning na te streven. “Het is belangrijk voor de budgettering om dit als provincie kort op te volgen”, stelde raadslid Wim Aernoudt.

Het grootste budget van 1,25 miljoen euro per jaar of 7,5 miljoen per legislatuur wordt door de provincie voorzien voor de georganiseerde vrijzinnigheid. Samen met de financiering van geloof komt dit op 10,5 miljoen euro in een legislatuur. De humanistische verenigingen organiseren onder andere 6 “Huizen van de Mens” op West-Vlaams grondgebied. Dat is in Brugge, Diksmuide, Ieper, Koksijde, Kortrijk en Roeselare. Raadslid Wim Aernoudt besluit: “Het lijkt logisch om ook bij deze financiering dezelfde vragen te stellen als bij financiering van kerkgemeenschappen.”

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is