U bent hier
Bijzonder zorgvuldig omgaan met uitbreiding jachthaven Nieuwpoort
West-Vlaanderen / Nieuwpoort – De aanvraag voor omgevingsvergunningen voor de aanleg van de nieuwe jachthaven van 600 ligplaatsen en de bijhorende verkavelingsvergunning voor de bouw van 1000 wooneenheden werd ingetrokken. Aan de basis ligt een negatief advies van Agentschap Natuur en Bos. In dit advies lezen we ook opmerkingen die teruggaan tot het provinciale RUP dat dateert uit 2019. Provincieraadslid Wim Aernoudt uit Gistel roept op om bijzonder zorgvuldig om te gaan met de uitbreiding jachthaven Nieuwpoort omdat ze naast een natuurgebied ligt.
De provincie stelde het provinciale ruimtelijke uitvoeringsplan al in 2019 definitief vast. Deze herschikking van het gewestplan over de zone rechteroever in Nieuwpoort moest het pad effenen voor verdere vergunningsaanvragen. In het advies van ANB lezen we opmerkingen die bepalingen in dat RUP in vraag stellen. N-VA vraagt zich af of een herziening van het RUP het vlottrekken van dit project kan faciliteren. De deputatie gaat daar voorlopig nog niet op in.
Het advies stelt onder andere dat het verschuiven van de bebouwing in zuidelijke richting onderzocht kan worden. Door de strikte bepalingen in het provinciale RUP is dat echter niet mogelijk. Ook over de cumulatie van effecten van de verschillende deelprojecten heeft de provincie in het milieueffectenrapport uit het provinciaal RUP te weinig rekening gehouden volgens ANB.
Naast deze opmerkingen ten aanzien van het provinciale RUP werden in het advies van ANB nog heel wat bezorgdheden naar voor geschoven, vervuiling en verdroging door bemalingswater, geluidsimpact van de werken, stikstofdepositie, soortentoets, ……..
In de media werd dit alles samengevat tot: “18 vogels houden de komst van nieuwe jachthaven en 1000 woningen tegen: waar zijn we in godsnaam mee bezig. Raadslid Aernoudt: “Een grondige lezing van het dossier leert zeer duidelijk dat het over veel meer gaat dan dat alleen.“
“Het is uiteraard logisch als je net naast een belangrijk natuurgebied, de IJzermonding in deze, dergelijke werken gaat plannen, je best beseft dat heel wat ogen op het dossier zullen gericht zijn. Net dan is het bijzonder belangrijk om al van in de planningsfase bijzonder omzichtig te werk te gaan en daar slaagde de deputatie klaarblijkelijk niet in”, besluit Wim Aernoudt uit Gistel.