Bijna 7 op 10 Belgische gemeenten aangesloten op BE-Alert

Op 4 juni 2018, over deze onderwerpen: Communicatie, Veiligheid


BRUSSEL - Een jaar na de lancering van het alarmeringssysteem BE-Alert hebben 403 van de 589 Belgische gemeenten, of bijna 70 procent, zich reeds aangesloten. West-Vlaams provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA) vroeg die cijfers op bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Vooral Wallonië trekt het gemiddelde fors de laagte in.

Van alle Vlaamse gemeenten hebben er zich 86 procent aangesloten bij het systeem waarbij inwoners op de hoogte worden gehouden bij een noodsituatie. Limburg scoort het best. Enkel Herstappe doet nog niet mee, maar burgemeester Claudy Prosmans liet Himpe weten daar nog werk van te maken. Limburg wordt op de hielen gezeten door Oost-Vlaanderen met 63 aangesloten gemeenten op 65. Vlaams-Brabant hinkt achterop met 42 aangesloten gemeenten op 65. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn twaalf van de negentien gemeenten ingegaan op het veiligheidssysteem.

Wallonië blijft achter

“In Wallonië is het enkel in de provincie Luxemburg dat al heel wat steden en gemeenten aangesloten zijn. In drie van de vijf provincies is nog steeds niet de helft aangesloten op BE-Alert”, aldus provincieraadslid Himpe. In Luxemburg zijn 36 van de 44 gemeenten aangesloten, goed voor 82 procent. Dat staat in schril contrast met de provincie Luik waar precies een derde van de gemeenten reeds instapte.

“Steden en gemeenten die BE-Alert ondertekenden hebben net zoals de gouverneur ook de mogelijkheid om iedereen die in de buurt van een incident is te verwittigen via sms. Via ALERT-SMS wordt zo naar alle geconnecteerde mobiele telefoons een bericht gestuur”, zegt Himpe. Iedere stad of gemeente kan te allen tijde nog aansluiten bij BE-Alert.

“Sinds dit jaar worden de Seveso-sirenes rond kerncentrales en bedrijven die chemische producten verwerken niet meer onderhouden, maar wel nog elk trimester luidop getest, samen met BE-Alert. In 2019 begint dan de ontmanteling van de sirenes. Voor de veiligheid van de inwoners is het dus van groot belang dat steden en gemeenten zich nu wel zeer snel aansluiten op het systeem”, besluit het provincieraadslid.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is