Cybercriminaliteit leidt nog niet tot afkondiging provinciaal noodplan in West-Vlaanderen

Op 7 januari 2025, over deze onderwerpen: Veiligheid

West-Vlaanderen - Cyberaanvallen hebben tot op heden niet geleid tot de afkondiging van het algemeen provinciaal noodplan in West-Vlaanderen. Dat blijkt uit het antwoord van gouverneur Carl Decaluwé op een vraag van provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA).

"Cybercriminaliteit is een realiteit waarmee we steeds vaker geconfronteerd worden. Dagelijks horen we over cyberaanvallen die bedrijven, overheidsdiensten en zorginstellingen treffen. Bij dergelijke incidenten komen gespecialiseerde diensten in actie om de schade zoveel mogelijk te beperken”, weet Himpe.

Cyberincidenten vallen buiten Algemeen Nood- en Interventieplan Noordzee

In België zijn verschillende diensten betrokken bij de aanpak van cybercriminaliteit. Naast de federale politie, die verantwoordelijk is voor het gerechtelijk onderzoek, speelt het Cyber Emergency Response Team (CERT) binnen het Centrum voor Cybersecurity Belgium (CCB) een cruciale rol. Het CCB heeft een nationaal cybernoodplan uitgewerkt en recent ook een nieuwe cybersecuritystrategie goedgekeurd, waarin de nadruk ligt op een multidisciplinaire aanpak.

Specifiek noodplan gericht op de Noordzee

"Voor het West-Vlaamse grondgebied bestaat er een specifiek noodplan gericht op de Noordzee. Met de grote scheepvaarttrafiek, maar ook de kwetsbare infrastructuur, geen overbodige luxe. Doordat er een nationaal cybernoodplan is, is ervoor geopteerd om de cyberincidenten niet op te nemen in het Algemeen Nood- en Interventieplan Noordzee”, besluit provincieraadslid Kurt Himpe.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is