Omzichtig omspringen met symbolen van de Groote Oorlog

Op 29 mei 2024, over deze onderwerpen: Efficiënte overheid, Internationalisering, Toerisme

West-Vlaanderen / De Westhoek – Op de provincieraad plaatste provincieraadslid Wim Aernoudt vraagtekens bij de keuze voor de nieuwe herdenkingsbloem de allium of sierui. Dit is vanuit de provincie een bewuste keuze omdat de poppie zich zou richten tot één bepaalde groep slachtoffers. Daarmee lijkt de provincie en Westtoer zich af te wenden van de vele toeristen uit de Angelsaksische wereld. Provincieraadslid Wim Aernoudt: “Nu deze allium in z’n paarse bloei komt, krijgen we daar steeds meer vragen over.“

De aanleiding was het project Landscapes '50.000 bloemen voor Flanders Fields'. Voor deze aanplant werd gekozen voor de allium of de sierui. Op de website van Westtoer, Toerisme Westhoek, wordt duiding gegeven: “De klassieke herdenkingsbloemen richten zich tot één bepaalde groep slachtoffers. Met landscapes onderschrijven wij een inclusieve, meerstemmige visie… “

De klaproos of poppie werd een bekend symbool voor de Groote Oorlog door het 'In Flanders Fields'-gedicht van Luitenant-Kolonel John McCrae. Deze Canadese dichter stierf aan de gevolgen van de verschrikkelijke omstandigheden aan het front op 28 januari 1918. Zijn gedicht in Flanders Fields werd wereldberoemd. Het gedicht en de poppie zijn inderdaad sterk aanwezig in de herdenking van de slachtoffers in de Angelsaksische wereld.

Dat dit gedicht over Flanders Fields gaat, Vlaamse velden, versterkt de band tussen de Westhoek en de Angelsaksische wereld. De klaproos is ook vandaag nog ruim aanwezig in het landschap. Men mag ook niet vergeten dat het aandeel van slachtoffers aan geallieerde zijde in de Westhoek uit de Angelsaksische wereld zeer groot is.

“Het gevolg is dat het aandeel uit de Angelsaksische wereld aan buitenlandse bezoekers in de Westhoek door het herdenkingstoerisme zeer belangrijk is. Voor corona was dat nog 2 op 3. Er moet dus met grote omzichtigheid omgesprongen worden met nieuwe symbolen die bekende symbolen lijken te vervangen of te verdringen. Dat net een nieuwe bloem wordt gekozen naast de poppie vergroot het risico alleen maar”, aldus raadslid Aernoudt.

Raadslid Aernoudt besluit: “We moeten net een sterk appel op de Angelsaksische wereld van de Westhoek koesteren. Dit appel heeft een sterke historische basis en lijkt zeer duurzaam. De deputatie bevestigde dat het een en-en-verhaal is. De poppie blijft een plaats behouden. Deze uitleg, gestut door praktische overwegingen, heeft ons echter niet helemaal overtuigd. Een evaluatie in de volgende legislatuur dringt zich op.“

 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is