Werden bij de groepsaankoop voor zonnepanelen de privacyregels overtreden?

Op 28 september 2017, over deze onderwerpen: Financiën en begroting, Milieu en klimaat

West-Vlaanderen - Provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA) stelde tijdens het vragenuur in de provincieraad vragen aan gedeputeerde Guido Decorte (CD&V) over de groepsaankoop voor zonnepanelen. Volgens Himpe zijn er aanwijzingen dat de privacyregels overtreden werden.

In 2016 werd opnieuw een groepsaankoop voor zonnepanelen georganiseerd. Ook de provincie West-Vlaanderen is bij dit dossier betrokken aangezien er met EOS een overeenkomst afgesloten werd in verband met ondersteunende communicatie. “Bij heel wat gezinnen ontstaat de perceptie dat de provincie zelf organisator is”, aldus Himpe.

“Heel wat West-Vlaamse inwoners hebben toen een persoonlijk voorstel ontvangen voor een compleet zonnepanelensysteem en uiteindelijk heeft ook een deel daarvan beslist om het persoonlijk voorstel te aanvaarden”, stelt het provincieraadslid. “Maar er waren ook heel wat gezinnen die het voorstel niet aanvaard hebben. Begin deze maand kregen gezinnen die geïnteresseerd waren in de groepsaankoop voor zonnepanelen maar die het voorstel niet aanvaard hebben echter plots een mail met de vraag om zich vrijblijvend in te schrijven voor de groepsaankoop groene stroom en gas van de stad Oostende.”

“Ze tekenen in voor een groepsaankoop voor zonnepanelen en plots worden ze door de stad Oostende gecontacteerd voor een andere groepsaankoop. Vooral over de privacyregels kunnen hier vraagtekens bij geplaatst worden. In de deelnemers- en privacy-voorwaarden staat immers dat de ‘deelnemer geeft toestemming voor het verstrekken van de (persoons)gegevens aan de winnende leverancier, de netbeheerder en andere deelnemende partijen, nadat deelnemer het aanbod heeft geaccepteerd’. De gegevens van de gezinnen die het voorstel voor de groepsaankoop niet accepteren, mochten dus niet doorgegeven worden”, verduidelijkt Kurt Himpe.

Gedeputeerde Decorte bevestigt dat de provincie vaak ten onrechte gecontacteerd werd bij problemen met de groepsaankoop. Daarom werd de samenwerking voor de ondersteunende communicatie stopgezet. Volgens de gedeputeerde nemen mensen die onterecht mails voor groepsaankopen ontvangen best contact op met de organisator van de groepsaankopen.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is