Is het nu ‘IJzerboomgaard’ of ‘IJzerbomgaard’?

Op 3 november 2016, over deze onderwerpen: Domeinen en Groene Assen, Veiligheid

N-VA wil dat site volledig bommenvrij wordt gemaakt

West-Vlaanderen/Diksmuide – De IJzerboomgaard, het domein dat door de provincie werd aangekocht in 2008 en nu in de steigers staat, kwam vorige week meermaals in het nieuws. Gedeputeerde Decorte liet de werkzaamheden die daar nu aan de gang zijn, stopzetten omwille van de munitie die er in de grond zit. N-VA dringt bij monde van provincieraadslid Luc Coupillie (Diksmuide) aan dat de volledige site bommenvrij wordt gemaakt.

Provincieraadslid Luc Coupillie (Diksmuide): “Ongelofelijk maar waar, voor de aanleg van het rietveld, de recreatiezone en de speelzone, werden geen preventieve maatregelen voorzien in het bestek opgemaakt door de provincie. Nu blijkt dat in de bodem zeker tot op 30 cm diepte allerlei springtuigen uit WO I te vinden zijn. De werknemers op het terrein spreken van mortieren, chloorgasbommen, Yperietbommen, fosgeenbommen, granaten en zelfs landmijnen …”

Een bijkomende moeilijkheid ligt in het feit dat men in kleigrond werkt, waardoor springtuigen visueel gemaskeerd worden door de aangekleefde klei. 

Provincieraadslid Luc Coupillie (Diksmuide): “De provincie heeft het gevaar van de aanwezigheid van de springtuigen op deze site zwaar onderschat. We spreken hier toch over een terrein naast de IJzertoren waarvan kon verwacht worden dat er veel munitie uit WOI gevonden zou worden. Ook burgemeester Laridon stelde in een persmededeling dat op de frontlinie van destijds dergelijke gevaarlijke munitie te verwachten was. Helaas was dit niet doorgedrongen tot de deputatie. “Je kunt niet weten wat er in de ondergrond zit” waren de woorden van gedeputeerde Guido Decorte tijdens de provincieraad van donderdag 28 oktober. Bij nazicht van de begrootte kosten voor de plannen van het provinciaal domein de IJzerbo(o)mgaard werden dan ook geen financiële middelen voorzien voor de ruiming van munitie.”  

“Nochtans is er een recente leidraad, opgesteld door het ministerie van Openbare Werken die beschrijft hoe men bij de opmaak van bestekken moet anticiperen op de eventuele aanwezigheid van springtuigen in risicovolle zones (en als de betreffende zone er geen is, welke dan ooit nog wel!). Deze leidraad wordt op vandaag reeds gehanteerd door bv. Aquafin, de Vlaamse Landmaatschappij, Infrax, Fluxys, Infrabel, maar helaas dus niet door de provincie West Vlaanderen … niettegenstaande deze richtlijnen ook aan hen werden toegelicht. Dit provinciebestuur had adequaat moeten anticiperen op de aanwezigheid van oorlogstuig op deze site en in de opmaak van het bestek hiervoor dus voldoende middelen moeten voorzien. Vandaag worden deze werken in regie uitgevoerd wat een aanzienlijke meerkost zal betekenen. De belastingbetaler is opnieuw de dupe in dit verhaal. Opnieuw, want eerder werd op deze site ook met belastinggeld gemorst toen een loods, belast met bouwovertredingen, voor 700.000 euro werd aangekocht.” 

“Bovendien wordt verwacht van de Provinciale Groendienst om voor een groot gedeelte van de aanplantingen zelf in te staan. Hoe zullen deze werknemers voldoende beschermd worden, wetende dat het aanplanten van bomen dieper dan 30 cm dient te gebeuren? Vraag is of deze jongens hiervoor wel staan te “springen”… dan wel dat hen een bijkomende opleiding of gevarenpremie zal gegund worden. Of is dit paniekzaaierij, zoals gedeputeerde Decorte reageerde op de provincieraad, toen we dit ten berde brachten? “Het is allemaal zo erg niet” waren zijn woorden. “De werken zullen volgende week weer gewoon doorgaan”.”

“Voor N-VA staat veiligheid boven alles. Er is eigenlijk maar één oplossing: de site moet helemaal bommenvrij worden gemaakt, vooraleer de eigenlijke aanleg van het domein verder kan gaan”, besluit raadslid Luc Coupillie.

Foto: raadslid Luc Coupillie bij IJzerboomgaardhoeve.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is