Rampgebied pinksterstorm omvat Vleteren en Lichtervelde

Op 3 februari 2016, over deze onderwerpen: Landbouw, Milieu en klimaat

Toen het rampgebied van de pinksterstorm die in juni 2014 lelijk huishield afgebakend werd, was dat voor een groot aantal West-Vlaamse landbouwers een koude douche. Hoewel stormen niet halt houden bij gemeentegrenzen zag het er naar uit dat de schadevergoeding dat wel zou doen. Het voorbeeld van de verschillende behandeling van de boer uit Ieper en zijn collega uit Vleteren die allebei een veld kolen verloren, haalde de kranten. Federaal volksvertegenwoordiger Rita Gantois (N-VA) en haar partijgenoot en provincieraadslid Wouter Vanlouwe reageren dan ook tevreden dat de regenschade in Vleteren en Lichtervelde eindelijk erkend wordt als ramp.

Bij de afbakening van het rampgebied van de pinksterstorm in 2014 vielen een handvol gemeenten ondanks de stormschade op hun grondgebied uit de boot. Van de oorspronkelijk 360 boeren en tuinders die daardoor een schadevergoeding dreigden mis te lopen, heeft een groot deel ondertussen toch uitzicht op een tussenkomst van de overheid. Het laatste nieuws in dit dossier is dat de lucht voor 83 landbouwers uit Vleteren opklaart, net zoals voor hun collega's uit Lichtervelde met stormschade.

“De gemeenten Vleteren en Lichtervelde hebben zelf nieuwe informatie bezorgd aan het KMI waaruit blijkt dat ook hun landbouwers zich in de getroffen zone bevonden. Daarop heeft het KMI zijn advies gewijzigd”, vertelt Kamerlid Rita Gantois (N-VA), die het dossier van nabij opvolgde samen met het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Volgens fractiemedewerker Ben Glorieux bestaat de extra informatie uit foto's van vernielde teelten en een plattegrond waarop goed te zien is dat zwaar getroffen akkers zich net buiten het initieel erkende rampgebied kunnen bevinden.

Door de inspanning van de betrokken gemeentebesturen kunnen landbouwers uit Vleteren en Lichtervelde alsnog rekenen op een erkenning van de ramp door de federale dienst Rampenschade. Tielt en Kortemark zijn daarentegen nog steeds niet erkend. Gantois vindt het dan ook geen goede zaak dat de bal in het kamp van de lokale besturen wordt gelegd wanneer het KMI over onvoldoende meetgegevens beschikt.

De pinksterstorm is de laatste ramp die federaal afgehandeld wordt. Sinds 1 juli 2014 is de Vlaamse overheid bevoegd. Nog dit jaar neemt de Vlaamse regering het initiatief voor een nieuw decretaal kader met betrekking tot het landbouwrampenfonds. “De collega’s in het Vlaams Parlement zullen er bij de uitwerking op toezien dat het KMI en de VMM voldoende middelen hebben om landbouwrampen te onderzoeken”, kondigt partijgenoot en provincieraadslid Wouter Vanlouwe aan. Het kan voor hem niet dat de ene buurgemeente voor dezelfde ramp erkend wordt en de andere niet. “Rampen stoppen niet aan de gemeentegrenzen. De nieuwe regelgeving moet een débacle zoals in Vleteren en Lichtervelde voorkomen.”

Link: http://www.vilt.be/rampgebied-pinksterstorm-omvat-vleteren-en-lichtervelde

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is