Wijziging PRUP Staatsbaan Kortemark staat op de rails

Op 5 maart 2024, over deze onderwerpen: Ruimtelijke ordening, Vergunningenbeleid

West-Vlaanderen / Kortemark - De Vlaamse regering verleende instemming met de vraag van de gemeente Kortemark tot het herbestemmen van een halve hectare agrarisch gebied naar zone voor bedrijvigheid. Dit in het kader van uitbreidingsplannen van het groente verwerkende bedrijf Verduyn. “Na deze goedkeuring vraagt N-VA aan de deputatie om snel te volgen met de instemming tot wijzigen van het provinciaal RUP, wat nodig is om nog eens 2 hectaren te herbestemmen voor hetzelfde bedrijf“, aldus provincieraadslid Wim Aernoudt uit Gistel en Kortemarks gemeenteraadslid Veerle Vanslembrouck.

Gemeenteraadslid Veerle Vanslembrouck: “De gemeente Kortemark wil via de opmaak van een eigen RUP het provinciale RUP regionaal bedrijventerrein Staatsbaan wijzigen. De belangrijkste aanpassing is het verhogen van het oppervlakte bestemd voor het agro-industrieel bedrijf Verduyn met ongeveer 2,5 hectare.“

Een halve hectare is nu nog herbevestigd agrarisch gebied. Om deze om te zetten in bedrijventerrein was de instemming van de Vlaamse regering nodig. De Vlaamse regering verleende die instemming op haar zitting van 1 maart. De andere 2 hectare zijn nu al bedrijventerrein maar werden vroeger door de provincie bestemd voor ontginning en daarna voor gebruik door Silvamo. “N-VA vraagt om niet te talmen met de agendering op de provincieraad”, stelt Wim Aernoudt.

Die instemming door de provincie voor de 2 hectare was eerder geagendeerd op de provincieraad in september 2023. Het agendapunt werd door de deputatie ingetrokken toen de N-VA-oppositie het ontbreken van de instemming van de Vlaamse regering voor de halve hectare aankaartte. “Naar onze analyse was de instemming van de Vlaamse regering nodig en was het logisch dat deze voorafgaand aan de instemming van de provincie werd verleend. De deputatie volgde die analyse en trok het agendapunt in,“ aldus provincieraadslid Wim Aernoudt uit Gistel.

“Dat in september de instemming vanuit Vlaanderen ontbrak, was omdat de gemeente Kortemark die vraag tot instemming aan Vlaanderen uit het oog was verloren. Nu op Vlaams niveau alles is uitgeklaard kan het dossier door de provincie verder juridisch correct worden afgehandeld. Dit zorgt voor maximale rechtszekerheid voor de betrokken bedrijven”, besluiten provincieraadslid Wim Aernoudt uit Gistel en Kortemarks gemeenteraadslid Veerle Vanslembrouck.

---

Foto onderaan van provincieraadslid Wim Aernoudt en Veerle Vanslembrouck bij bedrijf Verduyn in de Galgestraat te Kortemark.

Betekenis PRUP: Een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) geeft uitvoering aan het ruimtelijk beleid van de provincie. Een PRUP legt de bestemming van percelen vast voor een bepaald gebied. Het is de basis voor het vergunningenbeleid en dus ook juridisch bindend voor de burger.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is