West-Vlaamse N-VA: “Provincie speelt vuil spel met IKWV”

Op 2 juni 2017, over deze onderwerpen: Toerisme, Veiligheid

West-Vlaanderen / Vlaamse Kust - De provincie mag na 2018 geen lid meer blijven van intergemeentelijke samenwerkingen, IKWV is daar een voorbeeld van. Omdat er in de volgende legislatuur geen provincieraadsleden meer mogen zetelen in de raad van bestuur stelt de deputatie de provinciale bijdrage van € 250 000  in vraag. “N-VA laakt deze houding die voor onrust zorgt. Het is niet omdat de mandaten voor provincieraadsleden wegvallen dat de provincie niet meer kan bijdragen in de werking”, aldus provincieraadsleden Kristof Pillaert en Wim Aernoudt.

IKWV (Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen) beschikt over een budget van ongeveer € 550 000. De Vlaamse overheid en de kustgemeenten dragen elk zo een € 100 000  bij. De provincie betaalt € 250 000. De rest van het budget wordt aangevuld door privésponsors. “Als de deputatie op basis van deze cijfers in de provincieraad stelt dat de provincie de grootste bijdrage levert, vergist ze zich schromelijk. De lonen van de redders, gecumuleerd voor alle gemeenten is dit 4 miljoen euro, wordt rechtstreeks door de kustgemeenten betaald. Zonder twijfel staan de gemeenten zelf in voor het leeuwendeel van de financiering,” aldus provincieraadslid Wim Aernoudt uit Gistel.

Als de kustgemeenten straks het provinciale deel van € 250 000 euro moeten ophoesten, betalen ze € 4,35 miljoen in de plaats van de € 4,1 miljoen vandaag. Dat is een verhoging van 6 %. Voor kapitaalkrachtige kustgemeenten met samen een exploitatiebudget van € 640 miljoen (waarvan € 250 000 slechts 0.039 % van is), is dit te verwaarlozen.”

Fractievoorzitter Kristof Pillaert uit Hooglede: “Maar zo ver hoeft het zelfs niet te komen. Er zijn op dit moment al privésponsors die graag bijdragen in de werking in ruil voor publiciteit. Dit gebeurt via materiële of financiële steun. Wij vragen ons af of daar niet meer opportuniteiten liggen voor financiering.”

Markant is dat de provincie hier zijn publicitaire mogelijkheden bij intrekken van deze steun te grabbel gooit terwijl het voor allerlei andere  evenementen net heel wat middelen ter beschikking stelt in ruil voor publicitaire ruimte. De lijst van evenementen die meer dan € 100 000 krijgen is lang. De vzw Kunst kreeg recent € 225 000 om in Watou het Kunstenfestival te organiseren, de provincie trok recent nog € 1,5 miljoen uit om de organisatie van Beaufort boven water te houden. Provinciale publiciteit is daar een dwingende voorwaarde.

“Wij zijn geen fan van de inhoudsloze publiciteit waarvoor de provincie zeer veel geld uitgeeft. De organisatoren die daar gebruik van maken moeten meestal enkel het provinciale logo in beeld brengen. De reden waarom een provinciebestuur publiciteit moet maken voor zichzelf, blijft ons een raadsel. Waar wij wel in willen meestappen, is publiciteit via Westtoer voor de toerisme in West-Vlaanderen. De kusttoerist heeft de weg naar West-Vlaanderen al gevonden. Als hij ook via IKWV op de hoogte kan gebracht worden van de mogelijkheden van de fietsroutes, evenementen, provinciale domeinen, ….. past dit perfect in het streven van het kusttoerisme om onze regio in alle weersomstandigheden aantrekkelijk te maken. In dit kader staan wij wel achter blijvende steun vanuit de provincie”, besluiten raadsleden Aernoudt en Pillaert.

 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is