Sterke daling cruises in Oostende

Op 19 december 2016, over deze onderwerpen: Toerisme

West-Vlaanderen / Oostende - In 2016 meerden slechts 13 cruiseschepen aan in de haven van Oostende. Dat is een sterke daling in vergelijking met voorgaande jaren. De cruisetrafiek in Zeebrugge stijgt intussen exponentieel. Dat blijkt uit het antwoord van gedeputeerde De Block, bevoegd voor toerisme, aan provincieraadslid Wim Aernoudt (N-VA) tijdens de provinciale budgetbespreking. Er is voor 2017 geen beterschap in zicht.

De cruisetrafiek in de haven van Oostende valt hiermee terug op het niveau van 2012. De stijging in de jaren ertussen bleek niet duurzaam. Jaar na jaar werden optimistische projecties gedaan tot ongeveer 25 cruises per jaar. In realiteit meerden nooit meer dan 20 schepen aan. In 2015 was dat nog 19.

Het contrast met de haven van Zeebrugge kan nauwelijks groter zijn. Daar groeide het aantal cruises de laatste jaren spectaculair. In 2012 was dat nog minder dan 100, in 2015 was dat 111, in 2016 meerden 150 cruises aan. In 2017 worden 170 cruises verwacht. Provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA) maakte deze cijfers bekend over het cruiseschiptoerisme in Zeebrugge.

Provincieraadslid Wim Aernoudt: “Het wordt een beetje pijnlijk als je leest in de opeenvolgende jaarverslagen van de haven van Oostende dat er samen met Zeebrugge publiciteit wordt gemaakt voor de toeristische troeven van West-Vlaanderen. De inspanningen om cruises aan te trekken zijn gezamenlijk maar alleen Zeebrugge plukt de vruchten."

Op vraag van raadslid Wim Aernoudt lichtte de gedeputeerde toe dat de stijgende afmetingen van cruiseschepen de haven van Oostende parten spelen. Er gaan al langer geruchten dat de loodsen schepen graag naar Zeebrugge afleiden.

“Het is hoog tijd dat er een realistisch toekomstplan voor de cruisevaart in Oostende wordt uitgewerkt. De haven moet een aantal troeven hiervoor voorbehouden om niet verder gemarginaliseerd te worden in dit segment. Als de cijfers nog verder dalen is de economische return in horeca en qua tewerkstelling te verwaarlozen,” besluit provincieraadslid Wim Aernoudt.

Provincieraadslid Wim Aernoudt bij haven Oostende:

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is