“Samenwerkingsakkoord tussen Zeeland en UGent schoot in verkeerde West-Vlaamse keelgat, maar plooien zijn weer gladgestreken”

Op 2 oktober 2024, over deze onderwerpen: Communicatie, Gebiedsgerichte werking, Internationalisering, Onderwijs

West-Vlaanderen / Zeeland - Naar aanleiding van een vraag van provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA) over de samenwerking tussen de provincies West-Vlaanderen en Zeeland bleek dat een eerder afgesloten akkoord tussen de Nederlandse provincie Zeeland en de UGent in het verkeerde keelgat geschoten was. Zelfs de Zeeuwse Commissaris van de Koning kwam tussen om te bemiddelen.

Provincieraadslid Kurt Himpe stelde tijdens de provincieraadszitting vragen doordat in het bestuursakkoord van de provincie Zeeland aandacht is voor de samenwerking tussen Zeeland en de Universiteit Gent. “Op zich geen vreemde situatie, aangezien heel wat Zeeuwen naar de UGent trekken in plaats van naar Nederlandse universitaire instellingen. Maar de provincies Zeeland en West-Vlaanderen hebben altijd goede contacten gehad en dus is zo’n akkoord met de UGent wel bijzonder.”

“Samenkomst Scheldemondraad en bemiddeling van de Zeeuwse Commissaris van de Koning”

De deputatie stelt dat er op veel terreinen een heel goede samenwerking is met de provincie Zeeland en dat men die contacten ook verder wil onderhouden, bijvoorbeeld tussen de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen en Impuls Zeeland dat ondernemers helpt bij het omzetten van ideeën naar toekomstgerichte innovaties. “Dat is bijvoorbeeld het geval bij een voedingsgerelateerd dossier. Ook in de Scheldemondraad, de motor achter de relaties tussen West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Zeeland, wordt samengewerkt, waardoor de eenzijdige samenwerking tussen koepel van de instellingen in Zeeland en de UGent pijnlijk was omdat West-Vlaanderen aan de kant werd gelaten.”

De plooien tussen West-Vlaanderen en Zeeland zijn intussen weer gladgestreken, nadat de Scheldemondraad samenkwam en er een bemiddeling was door de Zeeuwse Commissaris van de Koning.

Provincieraadslid Kurt Himpe riep op om de contacten verder te versterken en alert te zijn voor nieuwe akkoorden die afgesloten worden.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is