Provincie West-Vlaanderen telt momenteel het minst aantal aangesloten gemeenten bij BE-Alert

Op 25 juli 2017, over deze onderwerpen: Veiligheid

West-Vlaanderen - Op dit ogenblik is nog niet de helft van de West-Vlaamse steden en gemeenten aangesloten bij BE-Alert. Dat meldt West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé aan provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA).

Het project BE-Alert werd midden juni gelanceerd door minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Met BE-Alert kunnen inwoners via een extra kanaal op de hoogte gebracht worden van een noodsituatie. Het is een unieke technologie voor de steden en gemeenten, de gouverneur en de nood- en interventiediensten om de bevolking te alarmeren.

“Steden en gemeenten die BE-Alert ondertekenden hebben net zoals de gouverneur ook de mogelijkheid om iedereen die in de buurt van een incident is te verwittigen via sms. Via ALERT-SMS wordt zo naar alle geconnecteerde mobiele telefoons een bericht gestuurd”, aldus provincieraadslid Himpe.

De gouverneur zegt dat BE-Alert pas optimaal kan werken als zoveel mogelijk inwoners zich registreren via www.be-alert.be. Op die manier wordt een optimaal bereik gehaald. De inwoners zullen via een campagne van de federale overheid aangespoord worden om dit te doen en ook de aangesloten steden en gemeenten wordt gevraagd om dit via de eigen communicatiekanalen te doen.

Gouverneur Carl Decaluwé onderstreept dat iedere stad of gemeente te allen tijde nog kan aansluiten bij BE-Alert. Het is ook de bedoeling dat elke overheid die instapt op het systeem ook een test uitvoert. Op vraag van bijvoorbeeld organisatoren van grootschalige festivals kan via het federale crisiscentrum ook een test aangevraagd worden van het ALERT-SMS-systeem.

Stand van zaken 25 juli 2017:

Tabel Be-Alert, stand van zaken
Provincie Aantal gemeenten Aantal gemeenten aangesloten bij BE-Alert Percentage
Oost-Vlaanderen 65 50 77 %
Limburg 44 34 77 %
Antwerpen 70 46 66 %
Vlaams-Brabant 65 35 54 %
West-Vlaanderen 64 31 48 %

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is