U bent hier
Nieuw watercaptatiepunt voor landbouwers op de luchthaven van Oostende
Kalkaartvijver in Oostende wordt opengesteld voor landbouwers door minister Ben Weyts
West-Vlaanderen / Brugge / Oostende / Veurne / Adinkerke – N-VA West-Vlaanderen blijft ijveren voor de West-Vlaamse landbouw die zwaar getroffen wordt door de aanhoudende droogte. Na het bereiken van diverse getuigenissen, roept N-VA de deputatie en gouverneur op om landbouwers op gelijke voet te behandelen bij het capteren van water en stelt voor om binnen de provincie een coördinerende cel op te richten ism. ABS en Boerenbond.
Provincieraadslid Peter De Roo: “Via een samenwerking met ABS nationaal en N-VA West-Vlaanderen heeft minister Ben Weyts groen licht gegeven om nu ook de Kalkaartvijver op de terreinen van de luchthaven van Oostende open te stellen voor landbouwers om water te capteren om hun gewassen te besproeien. De Kalkaartvijver heeft een oppervlakte van 50.000 m² (10 voetbalvelden) wat kan zorgen beregening van 500 hectaren gewassen.”
Provincieraadsleden Peter De Roo (Brugge) en Wouter Vanlouwe (Veurne): “West-Vlaanderen wordt nog steeds getroffen door de grootste droogte sinds 1976. Er geldt nog steeds een captatieverbod in bepaalde waterlopen tot minstens 14 juli voor beregening van de gewassen in het IJzerbekken, Leiebekken en de kustpolders. Uiteraard geldt het verbod niet voor private vijvers en putten.”
Provincieraadslid Wouter Vanlouwe: “Er heerst nu echter onvrede bij de landbouwers dat er met toestemming van de provincie en WVI water gecapteerd wordt voor de groentenindustrie in één van de putten van de voormalige Suikerfabriek in Veurne. De agro-industrie met teelt van broccoli en bloemkolen krijgen voorrang. Nochtans hebben de vroege aardappelen ook dringend water nodig. Wij roepen de deputatie en de provinciegouverneur op om delandbouwers op gelijke voet te behandelen. Bovendien dient er wat de put betreft op de Suikerfabrieksite voldoende aandacht te gaan naar een aantal zeldzaam broedende vogels, meer bepaald de geoorde fuut. Indien het waterpeil teveel zakt, zal dit nefaste gevolgen hebben voor de nesten. Daarom stellen we voor dat tegelijkertijd met het oppompen voldoende water wordt overgepompt uit 2 naastliggende putten.”
De Roo en Vanlouwe roepen de provincie op om een coördinerende rol te spelen samen met de landbouworganisaties Boerenbond en ABS en zo alle landbouwers op een gelijke manier te behandelen voor captatie van water. Daarnaast vragen we dat alle private eigenaars van West-Vlaamse vijvers en putten gecontacteerd worden door de provincie om water beschikbaar te stellen. Zo stellen ze ook voor dat de putten van het zandwinningsgebied in Adinkerkeonderzocht worden op hun geschiktheid voor landbouwgebruik.
“Tenslotte moet Minister Joke Schauvliege alle meetpunten in West-Vlaanderen raadplegen en de resultaten ervan in rekening brengen bij de beoordeling door het KMI, om zodoende een realbeeld te krijgen en de droogte te kunnen erkennen als landbouwramp. Metingen op basis van toestellen in Ukkel zijn geen referentie voor de droogte in West-Vlaanderen.”