N-VA wil bij West-Vlaamse droogte water capteren uit Noord-Frankrijk

West-Vlaanderen – N-VA wil dat West-Vlaanderen zich wapent tegen periodes van droogtes voor de West-Vlaamse landbouw. Provincieraadslid Peter De Roo pleit er bij het provinciebestuur voor om het teveel aan water in het stroombekken in de regio van Saint-Omer beschikbaar te stellen voor de West-Vlaamse landbouw. Dit aanbod werd door diverse actoren uit het stroombekken van de Aa aan raadslid De Roo gecommuniceerd. De provincie bevestigt dat de technische haalbaarheid van het plan bestudeerd wordt en zou kunnen kaderen in een ruimer geheel van maatregelen.

“Door de bevolkingsdichtheid en de vele waterintensieve economische activiteiten is er doorgaans in Vlaanderen per persoon al weinig water beschikbaar. Door de klimaatverandering neemt de kans op watertekort nog toe.  Zo was er in het voorjaar en de zomer van 2017 al een voorproefje met een uitzonderlijke droogte in onze Westhoek. Vooral de West-Vlaamse landbouw kreeg het daarbij hard te verduren,” aldus provincieraadslid De Roo.

“We hebben de provincie aangepord om zich te wapenen tegen deze trend naar verdroging. Eén van de lichtpunten in de droogteperiode van vorig jaar was het aanbod uit de ruimere regio van Saint-Omer om het teveel aan water in het stroombekken van de Aa niet langer naar zee te pompen, maar om het beschikbaar te stellen van onze door droogte geteisterde provincie West-Vlaanderen.”

Er is immers een sterk contrast tussen de toestand op het gebied van water in de regio Saint-Omer enerzijds (waterreservoir van de regio, ligging in een inzinking, verzamelen van het water uit de naburige gebieden, oppompen van water naar zee bij hoogwaterstanden) en in West-Vlaanderen anderzijds. West-Vlaanderen is een erg waterarm gebied. Het niveau van het grondwater is 100 meter lager dan 50 jaar geleden. Het is hierbij de 4de armste regio van de OESO wat betreft de beschikbaarheid van water per persoon.

N-VA pleit ervoor om dringend de meerwaarde van een robuust watersysteem op grensoverschrijdende schaal concreter te onderzoeken. De provincie bevestigt dat ze deze piste wil onderzoeken in een ruimer geheel van maatregelen. Zo heeft de provincie geholpen bij de opstart van Inero. Dit project levert gezuiverd afvalwater via groenteverwerker Ardo (Ardooie) aan 49 landbouwers voor beregening van hun percelen. Daarnaast worden er spaarbekkens aangelegd en worden er bekkens aangelegd op eigen gronden van landbouwers.

Gedeputeerden De Bethune en Naeyaert zijn bereid om de technische haalbaarheid te onderzoeken. De Roo is dan ook hoopvol dat de provincie de koe bij de horens vat.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is