U bent hier
N-VA West-Vlaanderen zorgt voor twee meetpunten in Vleteren na Pinksterstorm 2014
Nu: studie ijking radarbeelden VMM met meetpunten KMI
West-Vlaanderen / Vleteren / Lichtervelde / Kortemark / Wingene – “N-VA heeft er voor kunnen zorgen met het KMI om twee erkende meetpunten in Vleteren te plaatsen. Dit zal er voor zorgen dat bij een landbouwramp de erkenning vlotter zal verlopen door de overheid en dat dus de landbouwer effectief vergoed zal worden voor de geleden schade aan de gewassen”, reageren provincieraadslid Wouter Vanlouwe uit Veurne en federaal parlementslid Rita Gantois uit Koksijde opgetogen. Vleteren was één van de getroffen West-Vlaamse gemeentes van de Pinksterstorm 2014. Deze getroffen gemeentes werden nu erkend en hebben tot eind dit jaar de tijd om een dossier in te dienen bij de gouverneur. Het provinciebestuur laat ook weten dat er nog een studie van de radarbeelden VMM met meetpunten KMI moet gebeuren om het meetnetwerk uit te breiden en dus te ijken.
Na de Pinksterstorm van 2014 werden meer dan 80 schadedossiers ingediend van landbouwers uit de Westhoek, ook vanuit Poperinge. Vleteren moest lang wachten om erkend te worden als rampgebied, onder meer omdat er nergens in de gemeente meetpunten waren die exact het aantal liters water, dat er toen gevallen was, konden bepalen. De gecombineerde aanpak op basis van grondmetingen en radarbeelden laat het KMI toe om de onweerskernen nauwkeurig te lokaliseren. “N-VA heeft er voor kunnen zorgen met het KMI om twee erkende meetpunten in Vleteren te plaatsen. Dit zal er voor zorgen dat bij een landbouwramp (en laat ons hopen zo weinig mogelijk) de erkenning vlotter zal verlopen door de overheid en dat dus de landbouwer effectief vergoed zal worden voor de geleden schade aan de gewassen”, aldus provincieraadslid Wouter Vanlouwe uit Veurne en federaal parlementslid Rita Gantois uit Koksijde.
Federaal parlementslid Rita Gantois: “De schadedossiers van Vleteren, Lichtervelde, Kortemark en Wingene zijn ondertussen erkend door de federale overheid. De getroffen landbouwers hebben nu tot eind van dit jaar de tijd om hun schadedossier in te dienen bij de diensten van de gouverneur.”
Provincieraadslid Wouter Vanlouwe: “Op de West-Vlaamse provincieraad liet het provinciebestuur weten dat de VMM (De Vlaamse Milieumaatschappij) de metingen nauwkeurig kan bepalen via radarbeelden en dat deze nu via een studie gekoppeld worden aan de meetpunten van het KMI om de ijking te bepalen en dus het meetwerk uit te breiden. Deze studie wordt afgerond in december 2017.”
“N-VA is alvast tevreden dat ze hun steentje hebben kunnen bijdragen bij deze landbouwproblematiek”, besluiten provincieraadslid Wouter Vanlouwe en federaal parlementslid Rita Gantois.
Bijgevoegde foto: Op de foto herken je Ben Glorieux (helemaal links), Rita Gantois (links) en Wouter Vanlouwe (helemaal rechts), samen met het KMI en de betrokken landbouwers bij de geijkte handmatige pluviometer van het KMI in Vleteren.