N-VA wenst neutraliteit in het PTI te Kortrijk

Op 23 november 2022, over deze onderwerpen: Ethisch handelen, Onderwijs

West-Vlaanderen / Kortrijk – Het provinciebestuur van West-Vlaanderen wenst niet in te gaan op de vraag van de N-VA om een verbod in te voeren in het PTI te Kortrijk op het gebruik van religieuze, politieke en filosofische symbolen. Dat bleek uit het antwoord van de deputatie op een vraag van Johan De Poorter (N-VA) tijdens de provincieraad van 22 november 2022. “In het Vlaams regeerakkoord staat nochtans opgenomen dat er ook in het provinciaal onderwijs een algemeen verbod moet komen, net zoals dat in het gemeenschapsonderwijs het geval is. Onze partij stelt daarom voor om het schoolreglement aan te passen voor leerkrachten, leerlingen, ondersteunend personeel en stagairs”, aldus provincieraadslid De Poorter.

West-Vlaanderen telt met het PTI in Kortrijk één provinciale school. “Met de N-VA pleiten we ook in het provinciaal onderwijs voor neutraliteit. Het is daarom niet wenselijk een hoofddoek of andere zichtbare religieuze symbolen te dragen tijdens alle onderwijsactiviteiten, zowel binnen als buiten de school. We vinden hierover echter niks terug in het schoolreglement van het Provinciaal Technisch Instituut”, verduidelijkt provincieraadslid De Poorter.

Het provinciebestuur wil echter niks weten van een verbod op het gebruik van religieuze, politieke en filosofische symbolen. De provincie ziet de school als pluralistisch waarbij er ruimte is voor alle geloven en opvattingen naast elkaar. “Bijzonder jammer en een gemiste kans voor het provinciebestuur en het Provinciaal Technisch Instituut. Wij blijven het PTI steunen als pluralistische school en hebben respect voor de vrijheid en keuze van onderwijs en de beslissing van de verschillende onderwijskoepels. Toch blijven we ijveren voor een algemeen verbod. We hopen dat iedereen die geschikt is voor het lesgeven, voor wie lesgeven de hoogste roeping is, effectief voor de klas zal gaan staan. Welke kleur of achtergrond ze ook hebben. Diversiteit is wel wat meer dan een hoofddoek en een religie”, besluit Johan De Poorter uit Meulebeke.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is