N-VA vraagt een actualiteitsdebat rond de toekenning aan Mega voor de West-Vlaamse groepsaankoop elektriciteit en gas

Op 18 februari 2022, over deze onderwerpen: Communicatie, Energie, Financiën en begroting

“Er is weinig vertrouwen in Mega na klachten”

West-Vlaanderen – De veiling van de groepsaankoop West-Vlaanderen elektriciteit en gas bracht Mega als winnaar uit de bus. Mega heeft een bedenkelijke reputatie opgebouwd. De N-VA, de grootste oppositiepartij in de West-Vlaamse provincieraad, vraagt nu om de groepsaankoop on hold te plaatsen. “Er is te veel ongerustheid bij de West-Vlamingen. We vragen met aandrang om een actualiteitsdebat te houden op de komende provincieraad”, aldus fractievoorzitter Kristof Pillaert.

“Met een actualiteitsdebat op de komende provincieraad kunnen we echt in discussie gaan met de deputatie over de toekenning van het West-Vlaams energiecontract aan Mega. Ook de andere politieke partijen kunnen hun mening geven. 87.000 gezinnen en 4.000 bedrijven zijn geregistreerd, zij hebben recht op volledige transparantie van de provincie en over ingebouwde garanties van Mega”, aldus fractievoorzitter Kristof Pillaert.

“We vragen het provinciebestuur om volledige transparantie te bieden en ook de andere leveranciers die deelnamen aan de veiling bekend te maken. Indien dit juridisch mogelijk is, wil de N-VA-fractie dat Mega uitgesloten wordt en dat er met de tweede beste energieleverancier in zee wordt gegaan. Er is gewoonweg geen vertrouwen in Mega”, aldus fractievoorzitter Kristof Pillaert.

“Er werd al tweemaal door de Economische Inspectie een onderzoek geopend naar de handelspraktijken van de energieleverancier. Onder andere door het éénzijdig doorvoeren van de voorschotfacturen. De provincie West-Vlaanderen dient een “Huis van Vertrouwen” te zijn maar is nu eerder een “Huis van Wantrouwen” geworden. Vorig jaar hebben 77% van de gezinnen ingetekend bij de winnende energieleverancier. Dit percentage zal volgens ons dit jaar niet gehaald worden door de bedenkelijke reputatie van Mega,” aldus fractievoorzitter Kristof Pillaert.

Wij vinden al langer dat provinciebesturen geen groepsaankopen moeten organiseren. De mensen worden misleid doordat de provincie haar naam hieraan verbindt. Er zijn al private spelers zoals Knack en VAB die groepsaankopen aanbieden. Wat is de meerwaarde van de provincie hier dan in?”

“Het wantrouwen is groot, te meer omdat een eerdere groepsaankoop in 2019 waar het Vlaamse Energieleverancier het haalde in West-Vlaanderen, nu failliet is en ook heel wat toenmalige deelnemers die hun contract niet stopten na een jaar onlangs in de miserie brachten.”

“We vragen met aandrang de groepsaankoop on hold te plaatsen en de uitkomst van het actualiteitsdebat met alle politieke partijen in de West-Vlaamse provincieraad af te wachten volgende donderdag”, besluit provincieraadslid Kristof Pillaert uit Hooglede.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is