N-VA vraagt de provincie om snel een keuze te maken voor bijkomende bedrijventerreinen in de regio’s Brugge, Roeselare en Waregem

Op 29 januari 2024, over deze onderwerpen: Economie en ondernemen, Ruimtelijke ordening

West-Vlaanderen / Brugge / Roeselare / Waregem - N-VA roept de West-Vlaamse deputatie op niet langer te aarzelen met het concreet ontwikkelen van bedrijventerreinen in de regio’s Brugge, Roeselare en Waregem. Het was de provincie zelf die in 2017 de toenmalige Vlaamse regering overtuigde dat er in die regio’s een dringende behoefte is. Het duurde echter 4 jaar eer er voor deze drie regio’s concrete planinitiatieven zijn. N-VA bij monde van provincieraadslid Wim Aernoudt betreurt dit.

Provincieraadslid Wim Aernoudt trekt aan de alarmbel: “Iedereen is het roerend eens dat er nood is aan bijkomende bedrijventerreinen in West-Vlaanderen. Ook Voka deed een niet mis te verstane oproep hiervoor. In 2017 al trad de toenmalige Vlaamse regering de vraag van de provincie West-Vlaanderen bij voor de regio’s Brugge, Roeselare en Waregem. In een besluit van de Vlaamse regering werd vastgelegd dat de behoefte voor deze regio’s samen werd vastgelegd op 130 hectaren.”

“Om in deze regio’s tot een concrete afbakening van terreinen te komen, is het aan de provincie om via een RUP (Ruimtelijk Uitvoeringsplan) deze te selecteren en voor te leggen aan de bevoegde Minister. De opmaak van een RUP loopt in verschillende fasen van een startnota, via een voorlopige vaststelling tot een definitieve vaststelling. Het doorlopen van deze procedure neemt verschillende jaren in beslag. Het duurde echter tot 2023 eer voor deze drie regio’s de eerste stap werd gezet via de goedkeuring van de startnota”, zucht raadslid Wim Aernoudt.

Ook in andere regio’s van West-Vlaanderen is er vraag naar extra ruimte om te ondernemen en moet de hand aan de ploeg. De Vlaamse Regering oordeelde in 2017 dat hiervoor eerst een geactualiseerde behoeftestudie moet voorgelegd worden aan de Vlaamse Regering. “Daarvoor liet de provincie pas recent een nieuwe behoeftestudie uitvoeren, die echter nog niet in de deputatie is goedgekeurd. De N-VA fractie hoopt dat deze studie met voldoende ernst en in overleg met de lokale besturen is gevoerd zodat het een juridisch stevige basis biedt en de Vlaamse Regering een juiste keuze kan maken”, besluit raadslid Wim Aernoudt. Pas daarna kunnen de planningsprocessen in die regio’s verder.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is