N-VA pleit voor omschakeling naar watervrije urinoirs en stelt droogteplan voor aan de provincie

West-Vlaanderen - Provincieraadslid Peter De Roo pleit voor de onmiddellijke lancering van een heus droogteplan en wil dat het provinciebestuur West-Vlaanderen zowel op de korte als lange termijn actie onderneemt in het kader van de extreme droogte.

Provincieraadslid Peter De Roo: “We trokken vorig jaar reeds aan de alarmbel en stelden een overheveling voor van het teveel aan water in het stroombekken van de Aa in Noord-Frankrijk. Schoorvoetend is de provincie die piste aan het onderzoeken. Maar men had veel verder kunnen staan. We doen de provincie een aantal concrete voorstellen, gaande van het invoeren van een subsidie voor de omschakeling naar watervrije urinoirs (horeca, overheidsgebouwen, musea, scholen, bedrijven, etc. in samenwerking met andere overheden) tot de aanleg van een pijpleiding voor het overhevelen en het bufferen van het teveel aan water in Noord-Frankrijk.”

De Roo verwijst onder meer naar het Limburgse Kinrooi waar de landbouwers hun water halen uit een gigantische plas die er is ontstaan na grindwinning. 80 km pijpleiding brengt het water tot bij de landbouwers.

Er moeten NU maatregelen getroffen worden voor de lange termijn. Het is niet alleen aan de burger, maar ook aan de politiek om een ‘klik’ te maken in zowel hun denken als doen.

“Door de bevolkingsdichtheid en de vele waterintensieve economische activiteiten is er doorgaans in Vlaanderen per persoon al weinig water beschikbaar. Door de klimaatverandering zal de kans op watertekort in de toekomst enkel nog maar toe nemen.”

Provincieraadslid Peter De Roo (Brugge): “Sinds vrijdag is de waakzaamheidsfase (code geel) van kracht in bijna alle West-Vlaamse gemeenten. Dit wil zeggen dat de vraag naar water het aanbod dreigt te overstijgen. We vrezen eenzelfde scenario voor de West-Vlaamse landbouwers zoals vorige zomer en vragen dat het provinciebestuur preventieve maatregelen neemt zodat die het mogelijk maken om de West-Vlaamse landbouwers te helpen bij het besproeien van hun gewassen. Daarom stelt N-VA voor om een droogteplan uit te werken voor deze zomer en volgende jaren.”

Het droogteplan omvat een reeks maatregelen met zowel onmiddellijke impact als toekomstvisie:

Korte termijn:

1.       Alle openbare en privéwatercaptatiepunten in kaart brengen en dit onmiddellijk verspreiden via de vakorganisaties. N-VA wil via provincieraadslid Kurt Himpe dat de kleiputten in Egem beschikbaar worden gesteld.

2.       Er wordt onmiddellijk crisisoverleg opgestart met Noord-Frankrijk om via een duidelijke maar strikte timing te komen tot een wateroverheveling vanuit het stroombekken van de Aa naar de Westhoek.

3.       Er wordt in overleg met ABS en BOERENBOND buffer- en spaarbekkens aangelegd ten behoeve van de West-Vlaamse landbouw. Bij een aantal waterlopen is het noodzakelijk om bufferbekkens te voorzien of een pompgemaal te installeren. Dat zal de veiligheid waarborgen en wateroverlast minimaliseren. Waar mogelijk moeten bufferbekkens ook samengaan met spaarbekkens. Er dient extra personeel ingezet te worden om de bufferbekkens sneller te realiseren.

4.       Landbouwers worden gestimuleerd om over te schakelen naar slimme irrigatiesystemen bij bufferbekkens zodat de transport- en consumptiekosten voor water dalen.

5.       Uitbreiding van het aantal meetstations naar alle West-Vlaamse gemeentes. Er zijn momenteel meetstations geïnstalleerd in 32 verschillende West-Vlaamse steden en gemeenten. Dit netwerk moet fijnmaziger zodat het makkelijker wordt om op basis van de feiten een landbouwramp te erkennen. Het netwerk moet daarom worden uitgebreid naar alle 64 West-Vlaamse gemeentes. De provincie gaat daarvoor in overleg met andere overheden en het KMI.

Langere termijn:

6.       Het vergunningsbeleid van de provincie wordt bijgesteld zodat meer landbouwers private bufferbekkens kunnen aanleggen.

7.       Het verplicht maken van permeabele systemen (waterdoorlatend) voor aanleg van straten en pleinen zodat het grondwaterniveau op een betere en continue manier wordt aangevuld.

8.       Subsidiebeleid ontwikkelen voor het versneld vervangen in de horeca en openbare gebouwen van klassieke- door watervrije urinoirs.

Provincieraadslid Peter De Roo: “We zullen dit plan voorleggen aan het provinciebestuur en rekenen op maatregelen voor de korte en lange termijn.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is