N-VA blijft aandacht vragen voor bestrijding reuzenberenklauw in West-Vlaanderen

Op 11 februari 2019, over deze onderwerpen: Domeinen en Groene Assen, Milieu en klimaat, Veiligheid

Provincieraadslid Johan De Poorter uit Meulebeke heeft de West-Vlaamse deputatie gevraagd om blijvend aandacht te hebben voor de bestrijding van de reuzenberenklauw in West-Vlaanderen. “We blijven ook aan de bevolking vragen om melding te maken van de reuzenberenklauw op de website van de provincie West-Vlaanderen: www.west-vlaanderen.be/reuzenberenklauw en op www.waarnemingen.be. Zo kan de provincie gepast optreden bij particulieren. Deze plant kan erge brandwonden veroorzaken.”

Reuzenberenklauw (heracleum mantegazzianum) werd voor het eerst in de negentiende eeuw vanuit de Kaukasus in West-Europa ingevoerd. Intussen verspreidde de plant zich spontaan over heel Europa.

Reuzenberenklauw vormt niet alleen een bedreiging voor de inheemse flora, de grote bladoppervlakte van de plant veroorzaakt heel wat schaduw op de bodem. Het waterachtige sap van de plant bevat chemicaliën die onder invloed van het zonlicht worden geactiveerd. Wanneer die stoffen in aanraking komen met het huidoppervlak, in combinatie met zonlicht, kunnen ze erge brandwonden veroorzaken.

Sinds twee jaar is de reuzenberenklauw uitgeroeid op grondgebied in beheer van de provincie (of onder controle). “Maar dit is absoluut nog niet onder controle op andere plaatsen. Mensen dienen blijvend melding te maken op www.west-vlaanderen.be/reuzenberenklauw en op www.waarnemingen.be. Zo kan de provincie gepast optreden bij particulieren. Het aantal meldingen daalt jaarlijks, maar dit wil absoluut niet zeggen dat er minder van deze planten zijn. Daarom onze oproep om dit te blijven melden zodat we dit volledig kunnen uitroeien,” aldus provincieraadslid Johan De Poorter.

Overzicht aantal meldingen:
Aantal meldingen Jaartal
2018 54
2017 69
2016 154
2015 224

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is