Inheemse bijen bedreigd door de Aziatische hoornaar

Op 21 november 2017, over deze onderwerpen: Milieu en klimaat, Veiligheid

West-Vlaanderen – De N-VA-fractie volgt de problematiek van de Aziatische hoornaar in West-Vlaanderen van nabij op. Provincieraadslid Tijl Waelput (Jabbeke) heeft vernomen dat het provinciebestuur haar steentje zal bijdragen door bepaalde doelgroepen zoals landbouwers en rattenvangers te informeren en vragen uit te kijken naar deze belager van onze inheemse bijen.

De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is een exotische wespensoort die zich in Europa aan het verspreiden is. De soort staat erom bekend honingbijenkasten binnen te dringen en volledige bijenvolkeren uit te roeien. Vanuit Frankrijk, waar ze voor de eerste keer in 2004 werd waargenomen, komt ze ons land binnen. In 2017 waren er al drie waarnemingen in Vlaanderen: Oudenaarde, Wevelgem en Koksijde en volgens de website www.waarnemingen.be van Natuurpunt is er al een vierde in Poperinge.

Specialisten verwachten dat de soort vooral via West-Vlaanderen zal binnenkomen. Provincieraadslid Tijl Waelput (N-VA) ondervroeg dan ook de deputatie naar de maatregelen die getroffen worden. De bestrijding is in de eerste plaats een bevoegdheid van de Vlaamse overheid die hierover aan de Europese Commissie moet rapporteren. Er komen op het ogenblik ook veel foutieve meldingen binnen van mensen die de soort verwarren met de onschadelijke Europese hoornaar (Vespa crabro). In onze brandweerzone (Noord-West-Vlaanderen) zijn er twee imkers die zich goed hebben geïnformeerd over de soort. Zij zullen hun kennis doorgeven aan de andere brandweerzones.

Provincieraadslid Tijl Waelput uit Jabbeke: “De provincie zal haar steentje bijdragen door bepaalde doelgroepen te informeren en vragen uit te kijken naar deze belager van onze inheemse bijen: landbouwers, rattenvangers, het personeel van de provinciedomeinen en de milieuambtenaren. De bestrijding van nesten moet met professioneel materiaal gebeuren door de brandweer of een privé bestrijdingsfirma.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is