U bent hier
Huis van de Voeding in Roeselare heeft haar kansen gemist
West-Vlaanderen / Roeselare – Op de provincieraad van maart vroeg provincieraadslid Mieke Van Hootegem zich af bij de West-Vlaamse deputatie wat de toekomst nog is van het Huis van de Voeding? “Met de komst van Veg-i-Tec in Kortrijk dreigt het Huis van de Voeding haar identiteit te verliezen”, fulmineert raadslid Van Hootegem.
Na een grondige facelift heropende de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) anderhalf jaar geleden het Huis van de Voeding in Roeselare. De gehele transformatie kostte ongeveer 4 miljoen euro waarvan een groot deel werd gedragen door de provincie en moest meer dan ooit tevoren DE uitvalsbasis worden voor de voedingscluster in Midden-West-Vlaanderen.
De bevoegde gedeputeerde liet ooit in een persbericht vallen dat de POM hierin een belangrijke positie te spelen had.
Ongeveer 30 % van de Vlaamse voedingsindustrie bevindt zich namelijk in de ruime regio rond Roeselare. Het Huis van de Voeding fungeert dan ook als de uitvalsbasis voor de Fabrieken van de toekomst Voeding en hiermee was en is Roeselare tot nader order nog steeds voorbestemd als centrum van deze cluster.
Tot een goede maand geleden het nieuws kwam dat een nieuw onderzoekscentrum Veg-i-Tec haar deuren zal openen in 2020 te Kortrijk; een nieuw baken voor de voedings-en agro-industrie.
Dit nieuwe centrum met de steun van de Vlaamse Regering kunnen wij alleen maar toejuichen en zal ongetwijfeld de samenwerking bevorderen tussen de bedrijven en de kennisinstellingen. Maar een goede verstaander had dit evenwel in de sterren geschreven gezien. “Dit had gedeputeerde de Bethune al fijntjes laten doorschijnen toen ik een aantal jaren geleden reeds mijn bedenkingen in deze raad had geformuleerd rond de toenmalige ambities van het Huis van de Voeding en meer in het bijzonder de samenwerking tussen de bedrijven en de kennisinstellingen.”
“Ik herinner mij nog dat deze ambities zeer groot waren: kennis, knowhow en expertise waren enkele sleutelwoorden en vele partners werden aangesproken: Flanders Food, de Universiteiten Gent en Leuven, Hogeschool Vives om er een paar op te noemen. Deze samenwerkingen zouden er ongetwijfeld een groot succesverhaal van maken.”
“Wat ik mij toen ook afvroeg of de locatie aan de Spanjestraat wel de uitgelezen site was voor deze ambities. Niet alleen naar oppervlaktepotentieel maar ook naar exploitatiemogelijkheden en andere randvoorwaarden.”
“Deze ambities worden nu verschoven naar het nieuwe onderzoekscentrum en bijgevolg wordt het Huis van de Voeding voor de voedingsbedrijven als belangrijke financiële partner een hub of een doorgeefluik. De vele investeringen in het huis van de voeding zijn op die manier overbodig geweest”, aldus raadslid Van Hootegem.