Groene Assen beter inrichten voor veilig fietsverkeer

Op 27 december 2019, over deze onderwerpen: Domeinen en Groene Assen, Mobiliteit en openbare werken

West-Vlaanderen / Gistel / Oostende / Torhout - Provincieraadslid Wim Aernoudt (N-VA) vraagt bij de deputatie meer aandacht voor het fietscomfort op de Groene 62 en andere Groene Assen in West-Vlaanderen. Het stijgende fietsverkeer met vooral elektrische fietsen en het gebrek aan fietscomfort op de halfverharding van de Groene assen roept bij steeds meer mensen vragen op. Ook het gebrek aan verlichting is velen een doorn in het oog.

West-Vlaanderen telt 9 Groene Assen waarvan 50 % van de lengte is aangelegd in halfverharding (ternair zand). Deze keuze voor ternair zand en de afwezigheid van verlichting is er omwille van natuurwaarden. Langs de Groene 62 is alleen het stuk tussen Gistel en Snaaskerke voorzien van asfalt. Daarmee is de Groene 62 de as met het hoogste aandeel halfverharding.

Raadslid Wim Aernoudt: “We stellen echter vast dat er steeds meer fietsverkeer wil kiezen voor de Groene 62. Tegelijk krijgen we steeds meer opmerkingen van fietsers over het comfort op deze fietsas. Het succes van de elektrische fiets is daar niet vreemd aan. De combinatie van deze dure investering en de nadelen van halfverharding baart veel fietsers zorgen. Bij droogte wordt geklaagd over stof en in de natte periodes over slijk op fietsen en kledij.”

Ook het gebrek aan verlichting op de Groene Assen baart vele fietsers zorgen. De trajecten langs de Groene Assen en zelfs op oversteekplaatsen zijn niet verlicht. Zeker in wintermaanden is de zichtbaarheid er beperkt. Wim Aernoudt: De nieuwe techniek van slimme volgverlichting kan hier met minimale impact op fauna en flora een oplossing bieden. Door de toepassing van led-technologie blijft ook het energieverbruik beperkt.“

De gedeputeerde Vanlerberghe bevestigde in z’n antwoord dat deze klachten ook bij de provincie bekend zijn. Hij kondigt een bijsturing aan van het provinciale beleidskader zowel over verlichting als over verharding. Een en ander zou rond moeten zijn tegen volgende zomer. Voor de provincie blijft natuurwaarde wel een belangrijke invalshoek. Toch zijn op een aantal plaatsen maatregelen mogelijk.

Raadslid Wim Aernoudt besluit: “We zijn zeker tevreden dat er bereidwilligheid is bij de provincie om te werken aan meer fietscomfort. Het is belangrijk om het beleid aan te passen aan de realiteit. De realiteit is dat steeds meer West-Vlamingen bewust kiezen voor de fiets. Deze trend moeten we omwille van evidente redenen alle kansen geven.”

 

Hieronder vindt u foto's van slijkvorming op de Groene 62.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is