Gouverneur pleit voor bredere aanpak transmigranten Oostende

Op 10 november 2017, over deze onderwerpen: Veiligheid

West-Vlaanderen / Oostende - Op vraag van provincieraadslid Wim Aernoudt pleit de Gouverneur voor een innovatieve aanpak in de haven van Oostende bij de terugkeer van de ferryverbinding: De camerasystemen worden best centraal gevolgd door de inzet van privébewaking onder toezicht van de politie. De gouverneur treedt ook de stelling van raadslid Aernoudt bij dat een aanpak van de wijdere omgeving van Oostende nodig is en bovendien een grote uitdaging wordt.

Begin oktober werd aangekondigd dat Rederij Seabourne Freight tussen Oostende en Ramsgate vanaf 1 maart 2018 zes afvaarten per dag zal organiseren met 3 schepen. Bijna onmiddellijk rees de vraag hoe sterk de toestroom van transmigranten zal zijn. De Gouverneur is van mening dat het aanzuigeffect er zeker zal zijn.

De Gouverneur stelde ter gelegenheid van zijn jaarverslag op vraag van provincieraadslid Wim Aernoudt dat een update van het bestaande camerasysteem in de haven en Oostende nodig is. Hij is blij dat de nieuwe rederij investeringen aankondigt in camerasystemen. Maar hij pleit wel om via een innovatieve aanpak de verschillende systemen te koppelen en te bemannen met privébewaking onder toezicht van de politie.

Het kabinet Jambon kondigde al een versterking van de lokale politie aan van 10 personen. De burgemeester van Oostende wil daarmee in eerste instantie de problematiek uit het stadscentrum houden. De gouverneur kreeg maanden geleden een vraag rond deze problematiek maar is de laatste maanden niet meer gecontacteerd door het stadsbestuur van Oostende.

Provincieraadslid Wim Aernoudt uit Gistel: “Het is nodig dat de problematiek ook in een breder kader wordt bekeken. Het stadscentrum en het terrein van de rederij zijn één zaak maar de wijdere omgeving moet ook meegenomen worden. De Oosteroever met grote werven en industrie, de visserij, de duinen en de gemeente Bredene bevinden zich op wandelafstand. Ook de E40 en de parking in Jabbeke moeten beheerst worden.” Provincieraadslid Wim Aernoudt vraagt dat de Gouverneur deze problematiek ter harte neemt.

De Gouverneur onderschrijft de noodzaak van een regionale aanpak. Hij wil daarin zeker zijn verantwoordelijkheid nemen en stelt voor dat alvast de politiezone van Bredene - De Haan betrokken wordt.

Provincieraadslid Wim Aernoudt: “Het is verbazend dat het stadsbestuur van Oostende de laatste maanden geen contact meer nam met de Gouverneur. Ik hoop dat mijn vraag aanleiding mag zijn voor een bredere aanpak in de regio. Je kan er nooit in slagen om transmigranten uit het stadscentrum te houden als je in de rand van de stad een opvangcentrum voorziet zoals het CAW voorstelt. Op die manier organiseer je de toestroom. Alleen een regionale aanpak heeft kans op slagen, ook naar het Oostendse stadscentrum toe.“

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is