Gouverneur ergert zich aan desinteresse van West-Vlaamse steden en gemeenten voor BE-Alert

Op 26 oktober 2017, over deze onderwerpen: Veiligheid

West-Vlaanderen - West-Vlaanderen blijft aan de staart bengelen van het aantal aangesloten steden en gemeenten op BE-Alert. De West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé ergert zich aan de desinteresse, ondanks de initiatieven die genomen werden om de steden en gemeenten over de streep te trekken. Dat antwoordde hij op een vraag van provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA).

Het project BE-Alert werd midden juni gelanceerd door minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Met BE-Alert kunnen inwoners via een extra kanaal op de hoogte gebracht worden van een noodsituatie. Het is een unieke technologie voor de steden en gemeenten, de gouverneur en de nood- en interventiediensten om de bevolking te alarmeren.

“Ik stel vast dat onze provincie de slechtste leerling van de klas is en blijft. Op dit ogenblik is slechts 33 van de 64 West-Vlaamse steden en gemeenten aangesloten. Oost-Vlaanderen is de beste leerling, daar is 90 % al aangesloten en het systeem is in die provincie dus bijna op het volledige grondgebied bruikbaar”, aldus Himpe.

De gouverneur stelt dat het de ambitie is om zo snel als mogelijk in heel de provincie het systeem te kunnen toepassen. “De laatste jaren trad het provinciaal rampenplan al een aantal keer in werking en met BE-Alert kunnen de inwoners snel gealarmeerd of geïnformeerd worden. Op dit ogenblik hebben al 42 steden en gemeenten de opleidingssessies gevolgd en er is dus misschien beterschap op komst.”

Gouverneur Decaluwé liet ook weten dat nu al 31.067 West-Vlamingen geregistreerd zijn om een sms te ontvangen als BE-Alert geactiveerd wordt.

Provincieraadslid Kurt Himpe vernam van het kabinet van federaal minister Jan Jambon dat in heel het land al 260.000 inwoners geregistreerd zijn.

Stand van zaken 26 oktober 2017:

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is